Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-17

Analytikern: ”Potential finns – köp teknikbolaget”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2018.

wysiwyg_image

En stark underliggande marknad, en stark marknadsposition, god vinsttillväxt och en välkapitaliserad balansräkning gör Mycronic köpvärd, anser Aktiespararens expert.

Vi ser två tydliga övergripande drivkrafter inom den globala elektronikindustrin. Marknadsaktörer försöker hela tiden utveckla produkter som möter eller skapar nya behov hos kunden samtidigt som fokus ligger på att effektivisera produktionen för att hålla nere kostnaderna.

LÄS OCKSÅ: Rådet: "Värderingen inte ansträngd – köp aktien"

Mycronic är ett högteknologiskt bolag som skapar produktionsutrustning för elektronik- och bildskärmstillverkning. Bolaget står på två verksamhetsben. Assembly Solutions är det ena och erbjuder produktionslösningar för ytmontering och monteringsutrustning för olika kameror.

Pattern Generators är det andra och är inriktat på bildskärmar. Exempelvis tillverkas maskritare, något som är helt nödvändigt för att tillverka fotomasker.

Fotomasker används sedan av världs­ledande elektroniktillverkare vid framställning av avancerade bildskärmar som används i våra smarta telefoner, surfplattor, datorer och tv-apparater.

MISSA INTE: Analytikern: "Rabatt och utdelning lockar – köp Investor"

Den underliggande marknaden uppvisar god tillväxt och orderingången i Mycronic är robust. Balans­räkningen är välkapitaliserad och den stora nettokassan kan användas till såväl förvärv som mer aktieägarvänliga åtgärder i form av extra­utdelningar och återköp av egna aktier.

Mycronic var under flera år olönsamma men i takt med sjunkande kostnader har bolaget uppvisat stigande vinster de senaste fem åren och rörelsemarginalen har under de senaste 8 kvartalen legat stabilt omkring 30 procent. De högre marginalerna kommer från högre andel försäljning mot eftermarknaden, innebärande stabila och återkommande intäkter, samt kostnads­effektiviseringar.

Bruttomarginalen är hög (runt 60 procent) och med en skalbar affärsmodell finns god potential att öka vinsterna snabbare än försäljningen framöver.

Ägarlistan är en viktig variabel i analy­sen av ett bolag. Att Mycronic har en aktiv och långsiktig huvud­ägare i Bure (äger cirka 30 procent) tycker vi är positivt. Historiskt har de varit skickliga på att skapa aktie­ägarvärden och att Mycronic kvalar in i Bures portfölj ser vi som en kvalitetsstämpel.

SE ÄVEN: Analytikern: "Premie med substans – köp investmentbolaget"

Viktigt att vara medveten om i Mycronic-caset är att aktien är bland de mest blankade i Norden med över 10 procent av utestående aktier på marknaden blankade, där främsta argumentationen verkar vara att orderingången ska börja vika tillsammans med att höga forsknings- och utvecklingskostnader ska fortsätta pressa lönsamheten i Assembly Solutions. Men order fortsätter att strömma in.

Efterfrågan är fortsatt hög, tillväxten likaså och Mycronic uppvisar en god förmåga att följa rådande tekniktrender. Teknikrisk föreligger dock alltid i ett bolag som Mycronic och det avspeglas också i de relativt låga värderings­multiplarna.

Försäljningen väntas uppgå till 3,5 miljarder för 2018 enligt bolagsledningen, en siffra som ter sig plausibel givet den goda order­ingången. Penslar vi in 3,5 miljarder i omsättning samt en bibehållen rörelse­marginal på 31 procent landar vi kring en vinst per aktie på 8 kronor för helåret 2018. På dagens kurs innebär det ett p/e-tal på 13 gångar årsvinsten 2018.

Givet förväntad framtida vinsttillväxt tycker vi att aktien med fog kan handlas högre i dag. Vi ska givetvis inte underskatta blankarna men hitintills har de haft fel och aktie­kursen har fortsatt klättra. Många av blankarna har stora förluster och frågan är var smärtgränsen går.

Oavsett drivs som bekant aktiekursen på sikt av vinstutvecklingen i bolaget. Där tror vi som sagt att potential finns. Rådet blir köp med riktkursen 115 kronor på 12 månader sikt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.