Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-02-06

Analytikern: "Stabilt köp i osäkra tider"

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 1 2018.

AAK-aktien är förvisso dyr vid en första anblick, men den globala tillväxtstoryn gör att det finns mer att hämta i kvalitetsaktie.

Fettspecialisten AAK har haft en god marknad under flera år. Det har naturligtvis inte gått börsen obemärkt förbi och aktien har utklassat Stockholmsbörsen, mätt som SIXRX, sedan finanskrisen. Kursstegringen har skapat betydande värden för aktieägarna, inte minst för storägaren tillika investmentbolaget Melker Schörling AB.

Själva AAK-koncernen har anor som sträcker sig tillbaka till år 1871. Men det moderna AAK skapades först år 2005 efter en sammanslagning mellan danska Aarhus United och svenska Karlshamn. Syftet med sammanslagningen var att skapa en bättre plattform för framtida tillväxt. Det är en vision som också har infriats med råge – omsättningen har mer än fördubblats och rörelseresultatet har femfaldigats för koncernen sedan sammanslagningen år 2005.

I dag delar AAK in verksamheten i tre olika affärsområden: Food Ingredients, Chocolate & Confectionery Fats och Technical Products & Feed. Food Ingredients är koncernens försäljningsmässigt största affärsområde (66 procent) och vänder sig mot bred livsmedelsindustri inom bageri, mejeri och specialkost. Det näst största området, Chocolate & Confectionery Fats, (28 procent) är inriktat mot att producera funktionella alternativ till kakaosmör som används i choklad. Technical Products (6 procent) förädlar i sin tur fettsyror till djurfoder samt ljustillverkning.

wysiwyg_image

AAK förädlar vegitabiliska oljor

wysiwyg_image

Som mycket annat inom livsmedelsindustrin är AAK ingen högmarginalrörelse. Men marginalerna är stabila och inträdesbarriärerna är höga i branschen. Dessutom stiger volymerna i takt med ett ökat ekonomiskt välstånd och en växande global befolkning. På mogna marknader skapar även hälso- och utseendetrenden goda tillväxtmöjligheter inom specialkostområdet samt inom kosmetik.

Hur man än vänder och vrider på situationen, är dock AAK-aktien att betrakta som högt prissatt i nuläget. Men den höga prislappen innebär inte nödvändigtvis att aktien är övervärderad. Tvärtom är den mer relevanta frågan vad vi får för rörelse till det rådande marknadspriset och hur förväntansbilden ser ut framöver.

Baserat på våra beräkningar har aktien handlas till ett p/e-tal på 25 gånger för 2017 och 23 gånger för 2018. Ställer vi det skuldjusterade företagsvärdet mot rörelseresultatet (EV/EBIT) får vi en multipel på 19 respektive 17 gånger för samma period. Det är onekligen högt.

Men med en attraktiv vinsttillväxt på runt 10–15 procent årligen och en global tillväxtstory i ryggen inom den stabila livsmedelssektorn, går det att förstå marknadens värdering av bolaget. Särskilt i rådande ränteläge.

Därtill har AAK en bevisat bra och långsiktig ägare i form av Melker Schörling samt en skicklig företagsledning som skapar värden genom selektiva förvärv och utbyggnad av ny produktionskapacitet i till exempel Kina och Brasilien.

Med en rimligt prissatt tillväxt och ljusa framtidsutsikter ser vi därför fortsatt uppsida i aktien. AAK har för närvarande ett imponerande operationellt momentum och framgångarna syns även i den starka trenden i aktiekursen.

Kort sagt: det finns mer att hämta i den väloljade tillväxtmaskinen AAK. Rekommendationen blir köp med riktkursen 825 kr. 

Vill du läsa fler analyser och få tidningen Aktiespararen i sin helhet? Gå då med i Aktiespararna genom att trycka här 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.