Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-09

Analytikerna: Aktierna vi köper och säljer nu

wysiwyg_image

Hur agerar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson på börsen just nu?

Det och mycket mer talar de om i veckans avsnitt av Aktiespararnas podcast ”Aktiepodden”.

Analytikerduon driver tillsammans Korta Portföljen för Aktiespararnas räkning. Du kan läsa mer om den här.

I veckans avsnitt av podden diskuterar Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson de affärer de gjort i portföljen under den senaste tiden.

Till att börja med konstaterar de att deras innehav just nu består av både cykliska kvalitetsaktier, defensiva aktier och räntekänsliga aktier.

”Men nu har vi ökat i de räntekänsliga aktierna under den senaste tiden. Vi har gått upp lite på risk-skalan på slutet”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Robert Andersson berättar att duon nyligen köpte in casinobolaget Raketech. Ett köp som är ett spel på en starkare börs.

”Bolaget växer 30 % per år och har en hög lönsamhet och ser billig ut. Om börsuppgången håller i sig så borde en sådan ta med den här typen av bolag som tagit mycket stryk senaste tiden”.

Carl-Henrik Söderberg berättar också att de valt att återigen sälja fastighetsbolaget SBB, efter att aktien rusat mellan 50-60 procent senaste tiden.

”Vi har ju köpt och sålt lite fram och tillbaka när det kommer till SBB. Nu sålde vi den på 20 kronor men bevakar aktien fortsatt”.

En annan aktie som duon äger är Handelsbanken. En aktie som gått starkt på börsen i takt med att räntorna gått upp.

”Vi har ju trimmat den aktien lite grann eftersom den gått så starkt. Nu känner vi att vi behåller aktien men utvärderar läget framåt. Vi är lite fundersamma kring var de ska hitta tillväxten nu när räntan kanske toppar snart.”

Robert Andersson fyller i:

”Ja, och det har ju varit så enkelt för bankerna med en bostadsmarknad där bostadspriserna har stigit 10% per år. Då har det varit lätt för dem att öka bolånevolymerna, men ny statistik visar att bostadspriserna fortsätter falla och de lär göra det ett tag framöver”.

Carl-Henrik Söderberg konstaterar dock att han inte tror att bank-aktier överlag kommer gå jättesvagt på börsen framåt.

”Bankerna har många defensiva kvalitéer och delar ut mycket pengar”, säger han.

Ett annat bolag som analytikerduon valt att sälja är W5 Solutions. En aktie som de båda kallar för en av sina favoriter, och som de tog in i Korta Portföljen efter att bolaget levererat en väldigt bra kvartalsrapport för tredje kvartalet.

”Vi har haft en fin kursresa med aktien och fick 33 % betalt den här rundan. Men nu väljer vi att sälja, trots att det är ett fint bolag och det ser fortfarande inte jättedyrt ut. Men det finns många andra fina bolag där ute också”, säger Robert Andersson. 

Författare Eric Emanuelsson