Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-23

Analytikerna: Därför köpte de aktien i en döende bransch

wysiwyg_image

I veckans avsnitt av Aktiepodden diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson att de tagit in nya aktier i Korta Portföljen och vad de tror om börsåret 2023.

Du kan lyssna på hela avsnittet här. 

Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson driver för Aktiespararnas räkning Korta Portföljen. Den kan du följa här. 

I veckans avsnitt av analytikernas podd, Aktiepodden, diskuterar de bland annat förändringarna de valt att göra i Korta Portföljen. Dels har duon valt att plocka in Assa Abloy. Analytikerna ser bolaget som ett välskött bolag, som inte är så dyrt, inom en spännande sektor. De valde även att plocka in Loomis - ett bolag som vissa hatar och andra älskar. 

"Det här bolaget levererar kvartal efter kvartal", säger Carl-Henrik Söderberg som också tror att Q4 kommer gå starkt för bolaget. 

Kontanter kanske inte är en het potatis i Sverige längre, men det är lätt att bli hemmablind menar analytikerna. Kontanter fortsätter än så länge på global nivå att vara det mest använda betalningsmedlet. Loomis, som bland annat har banker som kunder och är väl poistionerade på marknaden, ser duon som stark aktör inom sektorn. 

"Det känns ganska skönt att gå in i 2023 med någonting som faktiskt kan växa", fortsätter Carl Henrik Söderberg.  

Och börsåret 2023 då? 

Robert Andersson börjar med att konstatera att 2022 har varit ett tungt börsår. Många bolag, framförallt småbolag och tillväxtbolag, har fått kämpa där vissa av dem har gått ner hela 70- 80 %. Prognoserna för 2023 lyder i största allmänhet att första halvan kommer innebära en fortsatt svag börs med många tecken på att ekonomin försämras. Inte minst signalerar centralbanker med fortsatta höjningar. Carl Henrik Söderberg instämmer i denna prognos, men menar samtidigt att längre fram kan vi lyfta blicken och då kommer det kännas bättre. 

Robert Andersson ställer sig istället positiv till kommande börsår och tror att marknaden stänger på plus. 

Aktiepodden avslutar med att säga tack för det här året och är tillbaka igen som vanligt i början av 2023.

Författare Jessika Bouveng