Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-28

Analytikerns tips inför Investerar-SM: ”Ha is i magen och surfa på trenden”

wysiwyg_image

Investerar-SM

Årets omgång av Investerar-SM drar igång på måndag, den 1 oktober.

Den kostnadsfria tävlingen från NGM pågår under sammanlagt 2 veckor, mellan den 1 till den 12 oktober. Med 100 000 kronor i fiktiva portföljpengar får deltagarna testa sina tradingkunskaper i tillgångsslag som aktier, valutor och råvaror med eller utan hävstång.

Förstapriset i tävlingen är ett guldmynt från österrikiska myntverket (värde cirka 11 600 kronor) samt ett resepresentkort på 10 000 kronor. Andrapriset är en kilotacka silver (värde 5800 kronor). Därtill finns priser för ”veckans raket” som tilldelas deltagaren med bäst procentuell utvecklingen under perioden 1–5 oktober.

Separat Twitter-tävling

wysiwyg_image

Twitter-profiler som deltar i den separata kampen i Investerar-SM 

Vid sidan av den ordinarie tävlingen finns även en separat Twitter-tävling, där kända trading- och börsprofiler bjudits in. I Twitterkampen finner vi respekterade namn som Unga Aktiesparares vd Tove Zander, tradern Ekka Lundin och stjärnskottet Anna Svahn för att nämna några.

I årets omgång deltar även Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark, som tävlar under namnet ”Sundainvest”. Han deltog även i fjol med ett mycket lyckat resultat.

wysiwyg_image

Christoffer, vilken strategi ska du satsa på i årets omgång?

- Jag ska försöka replikera fjolårets framgångsrecept. Fokus kommer ligga på valuta- och råvaruhandel, noggrant arbete med ”sizing” (innehavsstorlek) och riskhantering.

Vilka misstag är vanliga i tävlingen?

- I en tävling med fiktiva pengar är det lätt att chansa. Det största misstaget många gör är att man tar hela behållningen på 100 000 kronor och köper hävstångsinstrument som till exempel Bull Olja X40 för hela slanten när tävlingen startar klockan 9.00 på måndag.

- Med denna strategi är risken överhängande för att kontot ”sprängs” på kort tid eftersom marknadsutvecklingen sannolikt rör sig åt ett annat håll än tänkt. Med den hävstången blir då förlusterna irreversibla och man är följaktligen helt uträknad ur tävlingen.

- Konsten ligger istället i att ta genomtänkta positioner både i termer av tema och sizing, alltid dansa nära in- och utgången och inte satsa allt på en häst, speciellt inte i början.

Vad rekommenderar du att man gör istället?

- Starta i en liten skala. Stresstesta din strategi med runt 5–10 procent av portföljen i de instrument där du har högst conviction/övertygelse första dagarna, därefter utvärderar du din handel. Vad fungerade? Vad fungerade inte?

- När du är varm i kläderna kan du skala upp positionerna och gå ut på riskskalan. Jag förstår ivern med att ”få ett försprång” framför konkurrenterna, men att ligga i vassen och observera hur de andra presterar är inte så dumt, åtminstone inte initialt.

wysiwyg_image

Ha is i magen och låt andra ta de högsta riskerna först, gå tålmodigt fram

Har du några andra tips?

- Bevaka nyhetsflödet noga och gift dig inte med någon position. Om du märker att en affär sakta, men säkert går emot dig kan det bästa faktiskt vara att sälja hela positionen och ta en omvänd position. Kanske har du missat något eller bara vill surfa på trenden? Denna strategi tillämpade jag själv förra året. Det gäller att tolka marknadssignaler, förstå algoritmflöden och psykologin som finns i alla hörn av marknaden dygnet runt

Kalendern – ett viktigt redskap

- Försök även att hålla koll i kalendern. Statistik, centralbanksmöten eller andra politiska besked påverkar vanligen prissättningen på kapitalmarknaden, både direkt och indirekt. Identifiera de viktigaste händelserna och fokusera på handel före och efter dessa marknadsdrivande ”events”.

- Personligen kommer jag fortsätta att bevaka den italienska budgetprocessen som direkt påverkar valutaparen EUR/USD och EUR/JPY. Men störst rörelser får vi sannolikt i samband med amerikanska sysselsättningsstatistiken på fredag nästa vecka, den 5 oktober klockan 14:30. Samma tid presenteras även utvecklingen för den amerikanska handelsbalansen i augusti, som är högaktuell i den pågående handelskonflikten.

- Men även det indiska räntebeskedet klockan 11.00 samma dag är av intresse – inte för att den informationen i sig är av särskilt stor betydelse, utan som en indikation på tillväxtmarknadsläget som i sin tur kan ge ledtrådar på råvarusidan, inte minst på olje- och kopparmarknaden.

wysiwyg_image

Ha koll på kalendern och planerade kursdrivande händelser

Sammanflätad kapitalmarknad

- Kom ihåg att världsekonomin och den globala kapitalmarknaden är sammanflätad. Händelser på ena sidan jordklotet kan snabbt påverka prissättningen på andra sidan jordklotet och det gäller att vara ödmjuk inför dessa svängningar. Som alltid finns det lönsamma affärer i alla lägen – men dessa affärer är sällan uppenbara, utan kräver eftertanke.

-Sammanfattningsvis ger Investerar-SM en unik och riskfri chans till att testa på kapitalmarknadens dynamik. Det är en mycket rolig tävling.

Anmäl dig till den kostnadsfria tävlingen som arrangeras av NGM här.

Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.