Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-18

ANDERSSON: BNP VÄNTAS MINSKA 6,0% 2020 (NY)

(tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen räknar med att Sveriges BNP minskar med 6,0 procent 2020 för att sedan öka med 3,0 procent 2021.

Det uppgav finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på torsdagen, då hon presenterade nya ekonomiska prognoser.

I den senaste prognosen i april (budgeten) spådde regeringen en BNP-minskning på 4,0 procent i år och en ökning på 3,5 procent nästa år. I ett sämre scenario spåddes BNP minska med 10 procent i år.

Magdalena Andersson konstaterar att coronavirusets utbrott har drabbat den ekonomiska utvecklingen hårt, både i Sverige och i omvärlden. Den senaste tiden har dock tecken visat på en viss återhämtning, om än från en mycket låg nivå och med stor osäkerhet. Återhämtningen bedöms bli utdragen.

BNP ökade svagt med 0,1 procent under första kvartalet, men indikatorer tyder på ett kraftigt fall under andra kvartalet.

"Jämfört med den senaste prognosen i vårpropositionen har vi reviderat ned tillväxtprognosen för Sverige, men mindre än vad vi befarade. Vi ser nu tecken på viss återhämtning", säger finansminister Magdalena Andersson.

Även den svenska arbetsmarknaden har påverkats i stor utsträckning, med fortsatt höga varsel till följd av krisen. En kraftig nedgång i efterfrågan gör att sysselsättningsgraden bedöms falla. Arbetskraftsdeltagandet faller också men betydligt mindre.

Arbetslösheten väntas nu stiga från 6,8 procent förra året till 9,3 i år och 10,3 procent nästa år. I april spåddes 9,0 procent i år och nästa år.

Systemet med korttidspermittering väntas motverka en annars ännu större nedgång i sysselsättningen, eftersom det gör det möjligt för företag att behålla personal i högre utsträckning.

Den djupa ekonomiska nedgången som förutspås 2020 leder till försvagade offentliga finanser. Underskottet beräknas bli 371 miljarder kronor i år, vilket främst beror på de vidtagna åtgärderna men också på att skatteintäkterna minskar till följd av lägre ekonomisk aktivitet.

Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas uppgå till -7,8 procent av BNP i år och -2,7 procent nästa år. I april spåddes -3,8 procent i år och -1,4 procent nästa år.

Först 2023 spås ett (litet) överskott i sparandet.


Bild: BNP-prognoser från regeringen och KI

Bild: Prognos arbetslöshet från regeringen och KI

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.