Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-18

ANDERSSON: POLITISK OSÄKERHET EJ BRA FÖR EKONOMIN

LUXEMBURG (Nyhetsbyrån Direkt) Det är inte bra för den ekonomiska utvecklingen att addera politisk osäkerhet till den djupaste ekonomiska krisen sedan andra världskriget.

Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på fredagen som kommentar till Vänsterpartiets hot om att medverka till att fälla regeringen.

"Vi är mitt i en pandemi. Vi är i den djupaste ekonomiska krisen sedan andra världskriget. Det sista Sverige behöver är en politisk kris också", sade hon.

Om regeringen förlorar förtroendeomröstningen på måndag kan det vara skillnad för den ekonomiska politiken om det blir extraval eller talmansrundor, sade hon.

"Det kan finnas skillnader. Det beror på när extravalet kommer i så fall, om möjligheten att lägga budgeten. Men det är inte huvudsaken", sade Magdalena Andersson.

I stället bör alla ansvariga nu ta ett steg tillbaka och fundera igenom vad som är bäst för Sverige, sade hon.

Regeringen kommer att arbeta intensivt fram till måndag och ta kontakter med alla inblandade. Men finansminister ville inte specifikt nämna att kontakter kommer att tas med Vänsterpartiet

"Självklart sker kontakter. Det vore ytterst oansvarigt annars", sade hon.

Om regeringen faller bör detta inte påverka arbetet med den svenska återhämtningsplanen, sade hon.

Den svenska planen lämnades in till kommissionen den 28 maj. Kommissionen har två månader på sig att granska och godkänna den och EU:s finansministrar har i princip en månad på sig att göra sin granskning.

Slutligt godkännande kan komma vid ett ekofinmöte i september.

Magdalena Andersson sade att det inte spelade så stor roll när det blir eftersom Sverige inte är i stort behov av pengarna.

"Det är inte avgörande för Sverige. Vi har väldigt låg statsskuld och goda möjligheter att finansiera våra reformer med och utan dessa pengar. Det är ingen brådska. Men självklart ska vi ta del av pengarna i det svenska kuvertet", sade finansministern.

Sverige har begärt 3,2 miljarder euro i bidrag från EU:s coronafond, RRF. En förskottsbetalning på 13 procent kan betalas ut kort efter att finansministrarna godkänner planen.

Sverige ska nu granska de andra EU-ländernas återhämtningsplaner för att kunna ta ställning när det blir dags för beslut om vart och ett av dem.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.