Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-09

Apple anklagas för arbetsrättsbrott

wysiwyg_image

Apple och dess tillverkningspartner Hon Hai Precision Technology, även känt som Foxconn, anklagas för att ha brutit mot kinesisk arbetsrätt vid en av de största Iphone-fabrikerna.

Beskyllningarna framförs i en rapport från intresseorganisationen China Labor Watch (CLV).

Utredare som arbetat vid världens största Iphone-fabrik, där omkring hälften av alla Apple-telefoner tillverkas, redogör för låga löner, bristande skyddsutrustning, svaga socialförsäkringar, påtvingad övertid och utnyttjande av "kryphål den kinesiska arbetsrätten".

"Våra senaste utredningar i förhållanden vid Zhengzhou Foxconn riktar ljuset på ett flertal frågor som är i brott med Apples egen uppförandekod /…/ Apple överför kostnader från handelskriget genom sina leverantörer ner till arbetskraften och vinner på utnyttjandet av kinesiska arbetare", skriver CLV.

Vad som beskrivs som ett av de mest flagranta brotten utgörs av överutnyttjande av tillfällig personal. 50 procent av fabrikens arbetsstyrka utgörs av personal anställd på tillfälliga kontrakt. Kinas arbetsrätt tillåter bara 10 procent, enligt organisationen. De tillfälligt anställda har bättre lön, men sämre villkor.

I ett uttalande för Bloomberg uppger Apple att bolaget "arbetar nära Foxconn för att lösa problemet" med den överskjutande andelen av tillfällig personal.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.