Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-10

APPLE: BAKSLAG I DOMSTOLSTVISTEN MED EPIC GAMES (NY)

(Tillägg: från femte stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En domstol i USA har beordrat Apple att apputvecklare ska tillåtas ta betalt från sina användare utanför App Store. Utvecklare kommer därmed att kunna styra sina användare till alternativa betalningsmetoder för att undgå App Store-avgiften.

Det rapporterar internationella medier på fredagskvällen.

Domslutet är kopplat till den stämningsansökan som Epic Games lämnade i augusti 2020, efter att Apple tagit bort Fortnite-spelet från App Store. Anledningen var att Epic Games skapat en lösning för att ta betalt från kunder utanför App Store.

I fredagens domstolsbeslut framgick även att Epic Games ska betala ett skadestånd om 4 miljoner dollar till Apple, som ersättning för kontraktsbrottet inom App Store-avtalet.

Efter beslutet uppgav Apples advokat Kate Adams att domen är en seger för bolaget, eftersom den bekräftar att affärsmodellen med bolagets App Store ej bestrider några regler.

Uttalandet från Kate Adams hänvisar till kravet från Epic Games på att Apple måste sänka avgifterna och tillåta från appbutiker från tredje part att konkurrera med App Store.

Apple-aktien avslutade fredagens handel ned 3,4 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.