Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-12-29

Apple svarar på batterikritiken

wysiwyg_image

Apple svarar i ett skriftligt uttalande på den senaste tidens kritik mot hur bolaget har hanterat prestationsförmågan hos Iphone-modeller med äldre batterier och hur Apple har kommunicerat i frågan.

"Först och främst har vi aldrig - och skulle aldrig - göra något för att avsiktligt förkorta livslängden hos någon Apple-produkt, eller försämra användarupplevelsen för att få fler kunder att uppgradera till en nyare produkt", skriver Apple inledningsvis.

Ett kemiskt åldrat batteri blir mindre kapabelt att leverera toppenergimängder, särskilt om batteriet bara har lite laddning kvar, något som kan medföra att mobiltelefonen oväntat stänger av sig själv i vissa situationer, uppger bolaget.

För ett år sedan levererade Apple en mjukvaruuppdatering som "dynamiskt hanterar maxprestationen hos vissa systemkomponenter" (läs: gör mobiltelefonen långsammare) när det behövs för att förhindra att telefonen oavsiktligt stängs av i vissa situationer.

Under hösten mottog Apple klagomål från kunder om att mobiltelefonen gick långsammare. Först trodde Apple att det berodde på tillfälliga faktorer, men bolaget bedömer nu att det beror på det kemiska åldrandet hos batterierna i Iphone6 och Iphone6s. Ett eventuellt samband med bolagets mjukvaruuppdatering anges här inte uttryckligen.

För att "hantera kunders oro, uppmärksamma kundernas lojalitet och för att återfå förtroendet från de som kan ha tvivlat på Apples intentioner" har bolaget beslutat sig för att vidta ett antal åtgärder:

Apple kommer att sänka priset på batteribyte utanför garantin från 79 till 29 dollar för innehavare av Iphone6 eller senare om batteriet behöver bytas ut. Prissänkningen inleds i slutet av januari och gäller till december 2018.

I början av 2018 kommer Apple även att ge ut en mjukvaruuppdatering som ska ge användarna mer visibilitet kring batteriets hälsa så att användarna själva kan se om batteriet påverkar mobiltelefonens prestationsförmåga.

Bolaget uppger sig arbeta på metoder för att förbättra hanteringen av prestationsförmågan och förhindrandet av oavsiktliga nedstängningar i takt med att batterier åldras.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.