Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-10

Är vi i en ny it-bubbla?

Det finns många likheter mellan dagens it-jättar och de som var störst 1999. De sex största tech-bolagen stod för 14 procent av värdet på S&P500 1999. Idag står de för 13 procent.

Dagens it-jättar har många likheter med it-jättarna vid 1999. Detta enligt Dagens Industri som har gjort en jämförelse. Då stod de sex största it-bolagen: Microsoft, Cisco, Intel, Oracle, Sun och Dell för 14 procent av värdet på S&P500. Idag så står FANG-aktierna samt Apple och Microsoft för 13 procent av samma index.

Även bolagens rörelsemarginal är ganska lika. Vid millennieskiftet så låg den på 25 procent medan den idag ligger på 28 procent. Enligt DI så är det dock lite missvisande då snittet dras ned av Amazon och Netflix vilka expanderar och investerar för att uppnå tillväxt.

De övriga fyra bolagen har i gengäld höga rörelsemarginaler och högst har Facebook och Google med en bit över 40 procent.

Enorma kassor hos dagens techbolag

En stor skillnad är dock hur mycket pengar bolagen har i kassan. 1999 så hade de drygt 300 miljarder kronor i kassan medan de idag har drygt 3000 miljarder kronor enligt DI. Dock så står Apple för cirka 70 procent av kassan med sin enorma kassa på strax över 250 miljarder dollar eller drygt 2100 miljarder kronor.

Om vi kollar på nyckeltal så var siffrorna 1999 extrema. Det framåtblickande p/e talet var som median på 79 medan det idag är på rimligare 28. Man ska vara medveten om att det är median och inte medelvärde, dvs att det är bolaget i mittens p/e-tal. Eller som i det här fallet, snittet mellan de två bolag som är i mitten på grund av att det är sex bolag.

P/E 140 på Amazon och Netflix

Även här finns det bolag som sticker ut då både Amazon och Netflix har framåtblickande p/e-tal som ligger runt 140. De är som tidigare påtalat inne i tillväxtperioder och väntas enligt DI att växa vinsten med 55 samt 95 procent årligen de närmsta tre åren.

Slutsatsen är enligt DI att it-jättarna är högt värderade men de är inte på bubbelnivåer som vid millenieskiftet. Risken är dock hög att vid en lågkonjunktur så kan de ta stryk då förväntningarna på bolaget är uppskruvade och de har inga stora marginaler för felsteg.  

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.