Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-06

ARBETSMARKNAD: FÖRETAGARE POSITIVA OM FRAMTIDA SYSSELSÄTTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De svenska småföretagen ser positivt på framtiden när det gäller sysselsättningen, efter den kraftiga påverkan från pandemin. Men den rådande arbetskraftsbristen och bristande matchning utgör risker för arbetsmarknaden.

Det framgick vid ett seminarium på den digitala Almedalsveckan på tisdagen, arrangerat av Sparbankernas Riksförbund, Företagarna och Swedbank.

I nuläget ser det mycket bra ut för landets småföretagare men många kämpar fortfarande. I synnerhet är det de företag som är konsumentnära som har drabbats värst av krisen medan företag som tillhör tillverkningsindustrin har klarat sig förvånansvärt bra, framhöll Daniel Wiberg, chefekonom för Företagarna.

Han tillade att risker för överhettning på marknaden inte är stor men ansåg att många företag överskattar den kommande ekonomiska utvecklingen och att det kommer att dröja innan företag börjar att tillsvidareanställa som förr.

Den största utmaningen för sysselsättningen framöver är huruvida problemet angående "mis-matchning" mellan företag och arbetstagare bemöts.

Sedan pandemins början har det blivit svårare att komma in på arbetsmarknaden. Företag har behövt ställa om kraftigt, där digitaliseringen har exploderat och företag förväntas att arbeta enligt ett hållbarhetsperspektiv, vilket är något som har lett till ökade kompetenskrav från företagens sida, enligt Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank.

Günther Mårder, vd på Företagarna, tyckte att det viktigaste som måste göras på arbetsmarknaden är att se till att det blir billigare och enklare för företag att anställa. I nuläget är det alltför många företagare som tar sig an för många arbetsuppgifter i stället för att anställa ytterligare arbetskraft.

Trots att omställningar såsom digitalisering och hållbarhetsmål leder till ökade kompetenskrav, underströk Mårder att efterfrågan på mindre kompetenskrävande jobb finns och stiger. Att lägga mer fokus på yrkesutbildningar och att motverka informationsasymmetrin på arbetsmarknaden skulle vara ett bra alternativ, tyckte han.

I takt med att utbildningskraven ökar bör man se till att det finns en infrastruktur som möjliggör att hela landet ska få möjligheten till att vidareutbilda sig, enligt Ewa Andersen, vd på Sparbankernas Riksförbund.

Ur bankväsendets perspektiv är det viktigt att banker hjälper till att driva denna omställning som företagen ser, och att det ska göras främst genom god rådgivning och finansiering, enligt Mikael Björknert, chef för svensk bankverksamhet hos Swedbank.

Han framhöll även till hela bankväsendet att många företag i nuläget sitter med mycket inlåning och är i ett tufft läge där de ska betala tillbaka samt ställa om. Det är därför viktigt för bankerna att fortsätta erbjuda finansiering för företagen, enligt Björknert.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.