Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

ARBETSMARKNAD: PARTER SKEPTISKA TILL SVENSKT UNDANTAG MINIMILÖN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetsmarknadens parter är starkt kritiska till EU-kommissionens förslag om lagstiftade minimilöner och imponeras inte av det svenska undantaget från bindande lagstiftning.

"Svenskt Näringsliv ska nu analysera förslaget, men den omedelbara bedömningen är att det innebär ett oacceptabelt ingrepp i den svenska arbetsmarknadsmodellen där parternas autonomi och självreglering är fundamental", säger John Wahlstedt, arbetsrättschef i Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Svenskt Näringsliv menar att förslaget om lagstiftade minimilöner bryter mot vad EU har behörighet till och att det föreslagna undantaget inte ger tillräckliga garantier för att den svenska modellen inte påverkas av reglerna om minimilön.

"Vi kommer att själva, och tillsammans med våra motparter LO och PTK, inom Arbetsmarknadens EU-råd fortsätta att försvara vår modell. Vi utgår från att den svenska regeringen kommer att göra allt i sin makt för att se till att detta skadliga förslag i strid med fördraget inte blir verklighet. Det ligger i Sveriges intresse att parternas autonomi och avtalsfrihet är garanterad", säger John Wahlstedt.

LO menar att förslaget hotar svensk arbetsmarknad och att undantaget inte håller vid en prövning i EU:s domstol.

"Det skyddet är bara en illusion. Som förslaget är utformat är det till sist ändå EU-domstolen som avgör", säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin som menar att förslaget kommer att innebära att frågor som i dag reglerar i kollektivavtal i Sverige i stället kommer att beslutas av politiker i EU.

Även PTK är starkt kritiska till förslaget.

"Det är djupt oroande att EU-kommissionen väljer att gå fram med förslag på lönebildningsområdet där EU inte har kompetens att lagstifta", säger Martin Linder, ordförande för PTK, som menar att EU-reglerna kring minimilöner skulle underminera den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Enligt PRK går det inte att reglera minimilöner i ett rättsligt bindande EU-direktiv och samtidigt hävda att EU fullt ut respekterar partsautonomi och avtalsfrihet.

"Redan en första genomläsning ger anledning till stor oro. Direktivförslaget innehåller inget undantag för Sverige och utgör långt ifrån en sådan 'waterproof firewall' som kommissionen utlovat. Ytterst blir det EU-domstolen som får rätten att pröva innehållet i våra kollektivavtal och vår lönebildningsmodell", säger Martin Linder.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.