Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-26

Årets case

wysiwyg_image

ANNONS innehåll från CmcMarkets: Som kortsiktig handlare i marknaden är det att simma på djupt vatten när man spekulerar kring vad som kan vara årets case. Det är viktigt att fastställa direkt att det är vad jag kommer göra. Spekulera. Det du som läser behöver påminna dig själv om genom hela texten är att det är spekulation vi pratar om och när det gäller spekulation handlar det mer om riskhantering än själva caset. Framför allt när det gäller en tillgång så volatil som den jag kommer lyfta fram. Så innan vi pratar om vad man ska äga 2018 så ska vi gå igenom hur(!) man ska äga “årets case” - en tillgång som innebär maximal risk (och potential till maximal avkastning, de där miljonerna som bara strömmar in dagligen på kontot när du ligger i en solbädd och sippar en drink på en paradisö, för det är väl det du som läser är ute efter innerst inne). Många har svårt att skilja på investering och spekulation. Vi börjar med en grundkurs i spekulation.

Spekulation 101

För att saldot ska visa miljoner när vi loggar in på internetbanken och för att vi ska få känna solskenets värme kyssa vår hud på paradisön måste vi genomföra tre steg.

1.Vi måste köpa till ett pris.

2. Vi måste vänta.

3. Vi måste sälja till ett högre eller lägre pris.

Det låter enkelt men i praktiken är det bland det svåraste. Ju bättre timing desto mindre psykologiskt trauma. För det kommer du sannolikt behöva genomlida om du ska spekulera. Du behöver förbereda dig för det. För att dra det till sin spets ska du kunna se din position gå till noll. För det kan den göra. Du kan förlora allt och lite till. Psykologiskt kan det vara skönt att förutsätta det när du handlar “årets case”. Å andra sidan ska du också kunna se din investering skjuta i höjden. Du ska kunna logga in och se en orealiserad vinst på 10x din investering och vara lugn, hålla kvar och låta din investering dubblas ännu en gång, och kanske en gång till efter det innan du hämtar din vinst. Således är det viktigt att på förhand definiera allt. Var du köper, var du säljer och var du tar din stopp (maxförlust).

Oavsett hur du gör kan det vara bra att tänka igenom hur du fungerar psykologiskt. Vad kommer hända i din hjärna, din kropp och din själ när du äger något som går åt fel håll? Vad händer i dig när du inte köpt “årets case” ännu och det går upp 100% på en vecka? Hur hanterar du en position som ligger minus 50%? Har du då torrt krut för att köpa mer? Kommer du kunna stoppa och stänga om din investering når den nivå du på förhand definierat för att “ta stoppen”?

Baserat på vad du svarar kan du lista ut i vilken utsträckning du ska “snitta in/ur dig” i flera faser eller köpa/sälja vid ett samlat tillfälle. Med tanke på volatiliteten i vårat case skulle jag själv välja att lämna utrymme för köp/sälj i flera steg. När du tror att det inte kan gå ner mer ska vi ner ytterligare 50%. Då kan det vara skönt att kunna ta in mer på lägre nivåer. Samtidigt ska man komma ihåg ett citat från Jesse Livermore, spekulanternas urfader:

“Experience has proved to me that real money made in speculating has been in commitments in a stock or commodity showing a profit right from the start.”

Detta leder oss in i att man som spekulant kan vara på fel eller rätt sida av trenden, marknadens övergripande riktning. Man kan använda olika indikatorer för att se trenden, exempelvis MA200. Men det behöver du inte tänka på för i detta fallet, i “årets case”, kommer du fysiskt känna om du är på rätt eller fel sida av trenden. Gör det ont i magen när du ska logga in och kolla din position kan du anta att du är på fel sida. Om det första du gör när du vaknar är att flyga upp ur sängen och springa till datorn för att kolla hur mycket pengar du tjänat när du sov är du på rätt sida av trenden. Enkelt, eller hur? Vi unnar oss ytterligare ett citat från Jesse Livermore:

“After spending many years in Wall Street and after making and losing millions of dollars I want to tell you this: It never was my thinking that made the big money for me. It always was my sitting. Got that? My sitting tight!”

Nu har du köpt. Det är nu du kommer behöva prestera på riktigt. Du kommer behöva hålla din position. Med en större vinst än du någonsin upplevt. Du måste vara beredd att stålsätta dig och sitta på händerna tills du nått den prisnivå du på förhand definierat. Bara genom att göra det kan du tjäna de stora pengarna. För att kunna hålla din position långsiktigt måste du också förstå i vilken utsträckning du kan använda hävstång, men det är något för fortsättningskursen “Spekulationer i spekulationen 2.0”. Personligen hade jag i detta fall utgått från att handla utan hävstång, så din förlust som mest kan bli hela ditt investerade kapital.

Kort sammanfattning: Bestäm din egen plan. Definiera hur, hur mycket och var du ska köpa och sälja. Därefter exekverar du. Lägg en order på ditt pris eller köp i marknaden. Följ din plan. Sälj på den nivå du på förhand definierat. Casha hem miljonerna.

Nu har du genomgått din crash course i att spekulera. Notera att vi precis gjort flera miljoner i vinst helt utan att ens prata om vad vi tjänat pengarna på. Känner du hur din puls ökar lite, spekulant? Det är just det spekulation bygger på, att vad man handlar inte spelar så stor roll det viktiga är hur du handlar. Nu står vi med beväpnade till tänderna med verktyg för att lyckas och ska prata om medlet för att nå vårat mål, nu avslöjar jag “Årets case 2018”.

 

wysiwyg_image

Årets case 2018

Den tillgång jag spekulerar att man kan tjäna absolut mest pengar i under 2018 är kryptovalutor. Det finns mycket fundamenta att prata om och textmängden är begränsad. Därför erbjuder jag en annan vinkel än de traditionella argumenten “tekniken är genial” och “detta kommer förändra världen på grund av x och y”. Jag tror att folk av olika anledningar kommer fortsätta dras till kryptovalutor. För att nämna den mest kända kryptovalutan: Bitcoin som har handlats på “höga” nivåer och nu har vi rasat ner från 20 000usd till 10 000usd per bitcoin. Kanske ska vi till 3 000usd. Kanske ska vi till 1 000usd. Kanske, och det är inte helt omöjligt, ska vi till noll.

 

Oavsett, går man in vid rätt tillfälle i kryptos finns en enorm uppsida. Men det kräver en bra strategi baserat på spekulation och att man inte blandar ihop det med att investera. Det är därför vi utbildat oss till spekulanter. För kryptos är en spekulativ marknad. I en spekulativ marknad är det de duktiga spekulanterna som tjänar pengar. Ett kort resonemang i syfte att förstå varför det är en spekulativ marknad:

De flesta jag känner till och respekterar när det kommer till att värdera tillgångar är öppna med att de inte kan värdera kryptovalutor. Min tolkning som spekulant är att det innebär möjligheter. När det saknas möjlighet att värdera något kan det värderas hur lågt och högt som helst. När man inte värderar spekulerar man. Så vi släpper värderingstänket och inriktar oss på det mänskliga psyket. Där tar vi fram två huvudaspekter:

Den första är FOMO(Fear Of Missing Out)/galenskap. Som vi sett på smålistorna/aktietorget de senaste åren kan tillflöden av kapital till det som redan gått upp vara enormt. Vissa aktier bara går och går upp till vansinnesnivåer. Rädslan att stå utanför en uppgång får folk att köpa till verklighetsfrånvända priser sett till underliggande värde . Kryptovalutor är ett globalt aktietorgspapper. Värderingen är inte central, det är vad folk vill stoppa in som är viktigt. Och det finns en global köpkraft som är redo att trycka upp priset.

Den andra aspekten är historiska priser och aktörers syn på värde. Det finns en acceptans mentalt hos en stor grupp individer att kryptovalutor kan handlas betydligt högre än idag. Ju lägre i pris vi kommer desto mer kommer folk tänka på tidigare highs och bli lockade att kasta sig in. Naturligt kommer man att tänka på Fingerprint, som rent grafmässigt påminner om bitcoin. Det som enligt mig hände i Fingerprint var en spekulativ raketutvecklig på pris baserat på potentiell fundamenta. Problemet var att fundamentan aldrig kom ikapp som många trott (eller kanske snarare hoppats), pris föll kraftigt och vändningen kom aldrig prismässigt. I

bitcoin finns ingen tydlig fundamenta att värdera på gott och ont. Men om man ska se till hur det kan spela ut på uppsidan så finns det egentligen inget som står ivägen för en vända till rakt upp. Detta resonemanget ska man ta med en nypa salt för det är ju såklart extremt mycket mer komplicerat än så, men man ska inte göra det så svårt för sig när man spekulerar. Man behöver inte nödvändigtvis vara så smart eller förstå så mycket. Det överlämnar vi till investerarna att göra.

Avslutningsvis måste vi tänka på att det finns många olika kryptovalutor och det kommer inte nödvändigtvis vara bitcoin som är i centrum om något år. En väldigt rutinerad och smart individ “som varit med förr” som är insatt i kryptos förklarade för mig att man kan likna kryptovalutor vid IT-aktier under IT-bubblan. Vissa är idag enorma företag med massiva aktievärderingar. Andra finns inte kvar. Hade du kunnat välja rätt av alla olika alternativ på heta IT-bolag som fanns på den tiden och fånga upp Apple innan den gick från 1,5usd rakt upp till dagens 170usd? Jag hade inte kunnat det. Därför tänker jag själv utifrån en bred strategi. Köp en korg av olika kryptos och låt dem ligga. Vissa kan gå till noll, vissa kan gå upp tusen procent. Det kan ändå på det stora hela bli din bästa affär någonsin (eller så förlorar du hela ditt belopp). Där summerar vi vårt spekulativa case för 2018.

Det enda du behöver göra är att köpa på botten och sälja på toppen. Sen ses vi i solen på paradisön, våra blicka möts från vars en sida av poolen där vi kan nicka tyst i samförstånd och le med vår livs bästa affär i ryggen. Enkelt, eller hur?

wysiwyg_image

Text: CmcMarkets

 

Riskinformation:Investeringar i CFD:er kan utvecklas såväl positivt som negativt, eventuell förlust kan i vissa fall överstiga insatt kapital. Materialet är enbart för allmän information och tar inte hänsyn till dina personliga förhållanden eller mål. Ingenting i detta material är (eller bör anses vara) ekonomisk, investerings, eller någon annan form av rådgivning eller anbud i något avseende. De synpunkter som kan framgå i materialet utgör inte rekommendation från CMC Markets eller dess författare om att någon särskild investering, finansiellt instrument, transaktion eller investeringsstrategi är lämplig för någon specifik person. Informationen ska inte under några omständigheter tolkas som ett råd eller anbud att köpa eller sälja någon tjänst, produkt eller finansiellt instrument, eller som en rekommendation i något avseende. CMC Markets kan inte hållas ansvariga för påståenden samt innehåll från tredje part som återges i denna artikel.

Författare CMC Markets

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.