Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-06

Årsstämma 2020 i Nobia

Årsstämmans omfattning var nedkortad till 20 minuter med anledning av det nya coronaviruset med tio personer i rummet. Tidigare kommunicerat förslag avseende utdelning drog styrelsen tillbaka i slutet av mars. (675 MSEK förra året.) Samtidigt meddelades att bolaget permitterar 3 000 anställda, koncernledningen sänker sina löner med 20 % och styrelsearvoden förblir oförändrade.

Inga anföranden hölls. VD var inte närvarande. Styrelseordförande Hans Eckerström var ordförande för stämman.

Nettoomsättningen uppgick till 13 930 MSEK (13 209). EBIT uppgick till 1 132 MESK vilket innebär 11 % ökning från 2018 då motsvarande resultat var 1018 MSEK. Rörelsemarginal var 8,1 % (7,7). I december tillkännagavs att styrelsen fattat ett inriktningsbeslut om investering i ny produktionsanläggning i Jönköping med hög grad av automation och digitalisering. Investering i produktionsutrustning bedöms uppgå till 2 miljarder SEK. Fabriksbyggnaden kommer att hyras genom leasing.

Samma dag som årsstämman släppte Nobia sin rapport för första kvartalet. Dock hade Nobia redan den 14 april publicerat ett preliminärt resultat. Omsättningen uppgick till 3 445 MSEK (3 469) och rörelseresultatet till 134 MSEK (260). Marginal 3,9 % (7,5). Rörelseresultatet i Norden uppgick till 198 MSEK (214). I Storbritannien ett stort fall till -21 MSEK att jämföra med 73 MSEK för samma period 2019. Samtliga Magnet köksbutiker och produktionsenheter i Storbritannien stängdes under mars i enlighet med myndigheternas rekommendationer, vilket innebär permittering av 2 300 anställda med stöd av statliga subventioner.

 

Aktiespararnas representant Anne-Charlotte Eggwertz ställde en fråga.

  • Coronakrisen är en stor utmaning nu förstås, men jag undrar hur kommer det att se ut efter corona?  Blir affärsmöjligheterna annorlunda? Ordförande Hans Eckerström svarade att kraftfulla åtgärder har vidtagits, men att han inte kunde säga något om framtiden.

Styrelsen som består av sex ledamöter. Nyval av tre personer. Även val av ny ordförande Nora Förisdal Larssen; hon har varit medlem i styrelsen ett flertal år.

Val av fyra ledamöter till valberedningen skedde också liksom fastställande av instruktion för valberedningen.

Årsstämman ägde rum den 5 maj 2020 i World Trade Center. 47 % av aktierna och rösterna var företrädda med poströster; totalt var 69 % av aktierna företrädda. Aktien har minskat i värde med 51 % sen årsskiftet till 34,0 kr.

 

Bevakare och skribent: Anne-Charlotte Eggwertz

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.