Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-03

Årsstämma i Collector - Tillväxt med lönsamhet i stort fokus

Collectors årsstämma genomfördes torsdagen den 25 april på företagets huvudkontor, Lilla Bommens Torg i Göteborg, vackert belägen vid gästhamnen.

99 stycken aktieägare var representerade. 

Collector beskriver sig som en innovativ, digital nischbank som erbjuder finansieringslösningar för privat-och företagskunder.

Collector har visat tillväxt och vinst sedan det grundades av Lena Apler och Johan Möller för 20 år sedan. I sedvanlig ordning ökade såväl intäkter som vinst även under 2018 vilket följts upp i kvartal 1 2019 som också presenterades.

Styrelseordförande Lena Apler presenterade 2018 då hon fungerade som tjänstgörande VD delar av året.

Lena Apler beskrev 2018 som ett turbulent år, då bolaget hade inte mindre än tre olika VD:ar under året. Collector fick en ny ledning med VD Martin Nossman under andra halvan på året. Stora ”compliance” utmaningar i och med ökade regelkrav vilket kräver mer tid och engagemang från ledning och styrelse. Trots denna turbulens har bolaget ökat såväl omsättning som vinst, även om kostnaderna ökat mer än önskvärt under ett par år. Detta är till stora delar orsakat av många små delar som var och en inte stuckit ut märkbart, men resulterat i ökat KI-talet (kostnad intäktsrelation) till över 0,5% mot Collectors långsiktiga mål på 0,4%, vilket tagits ned under 2018 till 0,46. Under 2019 har bolaget fortsatt med detta arbete att minska kostnaderna. Förutsättningarna att hålla KI nere runt 0,4% långsiktigt är inom räckhåll, då Collector lyckades under mars månad att få ned KI till 0,37%.  

Flera viktiga avtal har tecknats med kunder som Apoteket och Linas Matkasse. Ökat inflöde av nya, större kunder som ställer högre krav på betallösningar, så kallad omnichannel inom både B2C och B2B. Collector har därtill fortsatt att bibehålla sin ledande position inom B2B-payments och är även topp tre i Norden för B2C

Rapporten för 1:a kvartalet 2019 presenterades av VD Martin Nossman. Han gav även en inblick om framtida arbete, där fokus är att minska kostnaderna samt öka tillväxten på främst företagssidan. Inom detta område upplever Collector stor potential och mindre konkurrens.

På privatsidan vill man öka försäljningen genom egna kanaler för att på så sätt höja vinstmarginalen, då man tidigare mestadels gått genom låneförmedlingsföretag.

Tillväxt med lönsamhet kommer vara stort fokus, därtill ytterligare förbättra kreditkvaliteten på lån som beviljas.  

Aktiespararnas representant på stämman, Mikael Briland, frågade om ökningen av personalomsättningen, från 15,8% till 23%, under 2018 innebar sänkt utvecklingstakt de kommande åren. Om det kan antas att en del kompetens lämnat företaget? Både Lena Apler och Martin Nossman bedömde att så inte var fallet. Koncernens olika delar skall även dra mer nytta av varandras kompetens. Ytterligare exempel, är de investeringarna som Collector Venture gjort i nya fintech-bolag med en utpräglad digital inriktning, där de ser en teknisk och affärsmässig nytta som kan användas inom Collectors övriga verksamhet.

Mikael Briland framförde även förslag till styrelsen att överväga hybridstämmor i framtiden för att öka deltagande och uppmärksamheten från fler aktieägare. Ordförande för stämman konstaterade att Aktiespararna verkar ha bytt uppfattning, när Collector för några år sedan webbsände årsstämman framförde Aktiespararna kritik mot detta.

Stämman beslutade om omval av styrelseledamöterna Lena Apler, Erik Selin och Christoffer Lundström samt nyval av Anna Kinberg Batra och Charlotte Hybinette. Till styrelseordförande valdes Lena Apler och till vice styrelseordförande Erik Selin.

Bolagsbevakare: Mikael Briland

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.