Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-12

Årsstämma i Gunnebo – Inga lik i garderoben enligt VD

Torsdag den 11 april samlades drygt 75 aktieägare i Gunnebo AB i Konserthuset i Göteborg för att delta på årsstämman. VD Henrik Lange gjorde en stark presentation av det gångna året och var väldigt positiv över verksamheten framöver. Han nämnde att Gunnebo under 2018 avvecklat de tidigare verksamheterna i Frankrike, Belgien och Luxemburg, men inte mer än så. Istället visade han på att kontanthanteringen växer runt om i världen, där Sverige är ett undantag på väg mot ett kontantlöst samhälle.

Aktiespararna representant på stämman, Mats Ekberg, kunde inte annat än att påpeka att resultatet för 2018 var nästa minus 700 miljoner kronor, och att det stora minusresultatet var en följd av gjorda avvecklingar. Av den anledningen undrade han om det fanns fler lik i garderoben som vid avveckling kommer att medföra stora förluster framöver. Henrik Lange förklarade att Gunnebo under lång tid haft problem i framförallt Frankrike där det varit svårt och dyrt att göra omstruktureringar i verksamheten och säga upp personal. Nu var avvecklingen genomförd. Ledningen i Gunnebo gör regelbundet genomgångar av de olika verksamheterna, men i dagsläget ser de inga problem som behöver åtgärdas.

En ytterligare fråga från Aktiespararnas representant gällde bolagets soliditet. Efter den stora förlusten 2018 har det egna kapitalet reducerats väsentligt, vilket gör att soliditeten i koncernen är knappt 20 procent. Frågan var om VD har tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna vidta lämpliga åtgärder för att utveckla koncernen i den positiva riktning som han beskrivit i VD-talet. Svaret från VD Henrik Lange var att den omorganisation som genomförts i koncernen där de gått från en geografisk struktur till en affärsområdesstruktur som bygger på de olika produkterbjudandena leder till ett större ansvarstagande beträffande kapitalbindningen. Det krävs dock mycket arbete framöver med att trimma organisationen för att öka kapitalomsättningshastigheten och minska kapitalbindningen i verksamheterna. Ett av de senare besluten på stämman gällde även ett bemyndigande till styrelsen att genomföra nyemission i samband med företagsförvärv, vilket ökar ledningen handlingskraft att utveckla bolaget.

Efter stämman var känslan att Gunnebo nu har en ledning som tagit tag i problemen och förhoppningsvis fått ordning på verksamheten så att de kan se framåt. En check på det bör komma den 26 april då kvartalsrapporten för första kvartalet 2019 kommer.

Bevakare: Mats Ekberg

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.