Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-09

Årsstämma i Humana: Lägre efterfrågan på Individ & Familj slår hårt mot resultatet i Q1

VD Rasmus Nerman inledde med att betona att Humana är marknadsledande i Sverige och nr 2 i Norge inom Individ & Familj liksom Personlig Assistans. Däremot är man mindre inom Äldreomsorg. Visionen att ”Alla har rätt till ett bra liv” genomsyrar koncernens arbete. Humana jobbar intensivt med kvalitetsarbete och är nu väl rustade för att öka tillväxten. Att också vara en attraktiv arbetsgivare är oerhört väsentligt, speciellt då vårdpersonal är ett bristyrke.

Hela omsorgsmarknaden i Norden uppgår till 600 miljarder kronor. Behoven av äldreomsorg kommer att öka och alltfler lider av psykisk ohälsa. Humana räknar med att de sparar en miljard kronor åt skattebetalarna i Norden genom att kostnaderna för Humanas tjänster är lägre än om den offentliga vården utfört tjänsterna själv!

Omsättningen för 2018 uppgick till 6 725 MSEK (6 556) vilket innebär en ökning med 5 % om avyttrad verksamhet exkluderas. Rörelseresultatet EBIT är bolagets bästa, 391 MSEK (316). Rörelsemarginalen blev 5,8 % (4,8).

Humana släppte också sin rapport för första kvartalet 2019 samma dag. Omsättningen ökade med 4 % till 1 708 MSEK (1 648). Rörelseresultatet uppgick till 77 MSEK. Justerat resultat för ny redovisning ger 70 MSEK att jämföra med 81 MSEK förra året. Resultatförsämringen är hänförlig till lägre efterfrågan för Individ & Familj.

Aktiespararnas representant Anne-Charlotte Eggwertz ställde tre frågor.

  • Hur ser synergierna ut mellan Humanas olika affärsområden och Äldreomsorg? VD kommenterade att Humana är mycket framgångsrik med sina nya äldreboenden. Behovet är mycket stort.
  • Humana bedriver ett imponerande kvalitetsarbete. Är det så i hela Norden? Ja, man jobbar efter samma principer i de respektive olika verksamheterna.
  • Ändrade redovisningsregler kring leasing ökar balansomslutningen med 1,5 miljarder kronor. Eftersom Humana har en så hög andel i egen regi, 94 %, kan man tro att beloppet borde vara högre. VD svarade att dels är Personlig Assistens en stor del av verksamheten, dels äger Humana en del av fastigheterna själva och har lite kortare avtal än andra i branschen. 

Styrelsen har sju ledamöter. Eftersom tre ledamöter avböjt omval inklusive ordförande Per Båtelsson, så invaldes tre nya ledamöter. Till ny ordförande valdes Sören Mellstig. Fyra omvaldes.

Årsstämman ägde rum den 9 maj 2019 i Lindhagen Konferens lokaler med närmare 40 personer närvarande. 68 % av aktierna och rösterna var företrädda. Aktiekursen är oförändrad i värde sen årsskiftet.

 

Bevakare: Anne-Charlotte Eggwertz

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.