Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-21

Årsstämma i New Nordic Healthbrand - den 29 april 2021, på Quality hotell Hyllie

Ordföranden Marinus Blåbjerg Sörensen hälsade aktieägarna välkomna till stämman. Den enda utomstående aktieägaren vid stämman var Aktiespararnas representant Victor Johansson. VD Karl Kristian Bergman Jensen inledde med att konstatera att 2020 präglats av pandemin. Bolaget har påverkats kraftigt av pandemin då bolagets produkter säljs i stor utsträckning i fysisk handel (hälsokost, apotek och dagligvaruhandel). En snabb förflyttning av försäljningen har dock skett under året och alltmer av bolagets försäljning sker nu på nätet via till exempel Amazon och Apotea.

Bolaget fyllde 30 år under 2020 och bolagets bästsäljare Apple Cider och Blue Berry Ögonvitamin fyllde 20 år. Några milstolpar för bolaget under året var att man etablerade sig i Australien samt lanserade nya immunprodukter som snabbt blivit en försäljningssuccé. Bolaget har under perioden åren 2017 till år 2019 växt cirka 15 % årligen, men under 2020 tappade bolaget någon procent i omsättning vilket är kopplat till pandemin.

Bolaget presenterade sin Q1-rapport strax innan stämman. Rapporten visade att man återigen är på tillväxtspåret och omsättningen ökade 20 % under kvartalet. Marknaden blev lite överraskad av rapporten och aktien slutade dagen upp med nästan 23 %.

Aktiespararnas representant Victor Johansson undrade vad som är bolagets fokus närmaste året och om det finns några noterade konkurrenter. VD Karl Kristian svarade att huvudfokus är organiskt och lönsam tillväxt, ta fram nya produkter samt etablera bolagets produkter på samtliga europeiska marknader. Enligt Karl Kristian så finns det inte några noterade bolag i Europa som enbart är fokuserade på kosttillskotts- och naturläkemed men det finns ett bolag i Kanada och ett i Australien.

Aktiespararna röstade nej till det generella emissionsbemyndigande. Förslaget gick ut på att styrelsen skulle få besluta om nyemission av aktier med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt till ett antal om 1 500 000 aktier vilket motsvarar cirka 30 % av totalt antal utestående aktier i bolaget. Nyemissionen skulle kunna ske med eller utan föreskrift om apport, kvittning eller annat villkor. Enligt VD har man aldrig använt sig av bemyndigandet men det har funnit med av slentrian. Till kommande stämmor ska man se över om bemyndigandet behövs och eventuellt omformulera det.

Viktiga beslut på stämman var annars beslut om utdelning (1,50 kr/aktie) samt inrättande av valberedning vilket är åtgärd för att bolaget ska byta marknadsplats till Nasdaq Small Cap sannolikt under 2022.

New Nordic Healthbrands AB är ett Sverigebaserat kosttillskotts- och naturläkemedelsföretag. Bolaget utvecklar och säljer kosttillskott, växtbaserade läkemedel och relaterade produkter för personlig vård. Bland varumärkena finns BioFirm, Blue Berry, Frutin, Active Liver, Nail Strong och Skin Care. New Nordics produkter finns i mer än 30 länder med fokus på Norden och USA. Bolaget är noterat på First North och har en omsättning och börsvärde kring en halv miljard.

Bevakare och skribent: Victor Johansson

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.