Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-10-25

ASIEN: MIXAD BILD, NEDÅT FÖR FASTIGHETER I KINA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asienbörserna utvecklades blandat på måndagen, då Tokyobörsen tappade mark medan rörelserna i Hongkong och Shanghai var små.

Sentimentet i Kina tyngdes något sedan en myndighet varnat för covid-situationen i landet och att ett utbrott kan komma att spridas ytterligare. MSCI:s bredaste index över aktier i Asien och Stillahavsområdet exklusive Japan var marginellt högre tidig måndagsmorgon.

De Hongkong-noterade aktierna i bankjätten HSBC steg med omkring 1 procent efter att banken rapporterat en vinst före skatt för tredje kvartalet som översteg förväntningarna.

Den krisdrabbade fastighetsutvecklaren Evergrande Group var lätt ned, efter att tidigare under handelsdagen ha stigit med 6 procent då Evergrande under söndagen meddelade att bolaget återupptagit arbetet vid mer än tio utvecklingsprojekt.

Ett kinesiskt fastighetsindex sjönk 3 procent och ett index över Hongkongnoterade fastighetsbolag verksamma i Fastlandskina var ned 3,4 procent, enligt CNBC. Nedgångarna i fastighetssektorn följde efter ett besked från ett beslutsfattande organ under det kinesiska parlamentet i helgen om att en fastighetsskatt ska rullas ut i vissa regioner.

"Även om vi fick vissa nyheter på Evergrande-fronten tror jag att vi kommer att se mer press på fastighetssektorn, särskilt de mindre spelarna", sade Carlos Casanova, seniorekonom vid UBP, till Reuters.

Kinas regering presenterade på söndagen åtgärder för att nå landets mål om att minska koldioxidutsläppen från 2030 och nå koldioxidneutralitet före 2060. Ett index som följer kolrelaterade aktier stärktes med 3,6 procent, enligt Reuters.Marknadstemperatur kl 08:31
==============================================================
kl 07:20 kl 08:31 Sedan
31/12

Nikkei 225 -0,8% -0,7% +4,2%
Hongkong Hang Seng +0,0% +0,1% -3,9%
Kinas Shanghai Comp +0,3% +0,6% +3,7%
Australia S&P/ASX200 +0,4% +0,3% +13,0%
Källa: Infront


Författare Direkt-SE