Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-27

ASSA ABLOY: DET ÄR INTE INFLATION, DET ÄR HYPERINFLATION - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Assa Abloys rapport för det tredje kvartalet landade i nivå med förväntningarna men med kostnadsinflation och leveransproblem är det en utmanande tid för organisationen att manövrera.

"Stål är upp 180 procent jämfört med förra året så det är inte inflation utan hyperinflation", konstaterar vd Nico Delvaux i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det tredje kvartalet.

Låsbolagets resultaträkning var i stort i linje med analytikerkårens förväntningar. Lättade restriktioner och återöppnade marknader fortsatte att lyfta efterfrågan och den organiska tillväxten landade på 7 procent. Precis som för de flesta andra producerande bolag handlar den rådande situationen om förmågan att höja priserna. I Assa Abloys fall kom 4 procentenheter av den organiska tillväxten från prishöjningar och 3 procentenheter från volym.

"I det första kvartalet kunde vi kompensera fullt ut, i det andra hade vi en utspädning på 0,2 procent som nu blev 0,4 procent i det tredje kvartalet. Vi förutspådde att det skulle bli ett utmanande kvartal och att vi inte skulle kunna kompensera fullt ut med pris och effektivitet för inflationen som vi ser. Men för nästa år kommer jämförelsen att bli lättare och vi känner oss trygga med att om materialpriserna stannar där de är i dag så kommer vi att kompensera fullt ut i mitten av året", säger Nico Delvaux.

Han ser en fortsatt ökade efterfrågan i Nordamerika och Europa i korten men en något långsammare återhämtning i Asien. Samtidigt syns ingen ljusning på leverans och logistikproblemen och det finns en förhållandevis stor "backlog" som bolaget nu jobbar hårt för att få ut under kommande kvartal. På den positiva sidan ger bolagets storlek tyngd i diskussionerna med leverantörer.

"För många av våra leverantörer är vi en viktig kund och står för en signifikant del av deras intäkter så på så sätt har vi en viss fördel. Men våra leverantörer är inte immuna mot kostnadsökningar så det handlar om att arbeta tillsammans", säger vd:n.

Marknaden reagerade trots ett resultat i linje med förväntan negativt på rapporten och aktien handlades i botten på OMXS30 med en nedgång på 2,7 procent på onsdagseftermiddagen.
Författare Direkt-SE