Du är här

2017-09-14

Astra Zeneca tecknar avtal

Astra Zeneca har tecknat nytt avtal med Aspen Global Inc (AGI) som innebär att AGI köper resterande rättigheter för de bedövningspreparat som ingick i avtalet som tecknades i fjol.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bedövningspreparaten som ingår i avtalet är diprivan, Emlan, Xylocaine/Xylocard/Xyloproct, Marcain, Naropin, Carbocain och Citanest.

Bakgrunden är att Astra Zeneca ingick avtal i juni 2016 där AGI fick exklusive kommersialiseringsrättigheter till preparaten utanför USA. AGI betalade direkt 520 miljoner dollar och gick med på framtida produktförsäljningsrelaterade betalningar på upp till 250 miljoner dollar samt tvåsiffrig royalties för försäljning. Astra Zeneca skulle tillverka och leverera preparaten till AGI på en så kallad cost-plus-bas under tio år.

Enligt det nya avtalet kommer AGI nu att förvärva de återstående rättigheterna för immateriella tillgångar och tillverkningsteknik relaterade till ovanstående bedövningspreparat för en direktbetalning om 555 miljoner dollar.

Vidare kommer AGI att betala Astra Zeneca upp till 211 miljoner dollar i prestationsrelaterade milstolpar baserat på försäljning och bruttomarginal under perioden september 2017 till 30 november 2019. Astra Zeneca kommer att fortsätta att tillverka och leverera preparaten till AGI under en övergångsperiod på upp till fem år.

Det nya avtalet innebär att AGI inte längre kommer att betala royalties till Astra Zeneca. De återstående 100 miljoner dollar i produktförsäljningsrelaterade betalningar från det ursprungliga avtalet kommer att betalas till Astra Zeneca under 2018, avhängigt vissa villkor.

Denna betalning, samt direktbetalningen på 555 miljoner dollar samt upp till 211 miljoner i försäljnings- och bruttomarginalbaserade betalningar från det nya avtalet kommer att bokföras som Other Operating Income.

Ovanstående påverkar inte Astra Zenecas finansiella prognoser för 2017.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.