Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-23

Åter läge för Ryssland?

Låga värderingar, stigande råvarupriser och en ekonomi som kan visa svarta siffror igen nästa år. För den riskvillige kan Ryssland vara värt en chansning.

Detta framgår ur en artikel i Aktiespararen nummer 11 2016.

Efter ett par år i brygga tycks den ryska björnen ha vaknat till liv. Från att oljepriset bottnade i början av året har ryska RTS Index som speglar utvecklingen för de 50 mest likvida aktierna på Moskvabörsen ökat med drygt 80 procent. Ryssland har hittills i år, tillsammans med Brasilien, varit den tillväxtmarknad som utvecklats allra starkast.

Tittar man bara på det senaste årets utveckling framstår den olje­tunga Moskvabörsen som rena paradiset, men på lite längre sikt har landet tvärtom kantats av djupa problem.

Efter att oljepriset började rasa har statskassan sinat i snabb takt. Dessutom är sanktionerna efter invasionen i Ukraina ett stort sänke för tillväxten samtidigt som landet står utan en tillräcklig agenda för att göra ekonomin mer mångsidig. Den ryska ledningen har tidigare bestämt poängterat att man har arbetat hårt för att modernisera ekonomin.

Aktiemarknadens följsamhet relativt oljepriset visar dock hur sårbar ekonomin fortfarande är och åskådliggör att den ekonomiska politiken har misslyckats. I inledningen av 2015 gick Ryssland in i recession.

Men efter 18 månader med såväl krympande ekonomi som sjunkande levnadsstandard har den ryska ekonomin börjat stabiliseras.

Ryska centralbanken prognostiserar att landet nästa år går ur recessionen och att ekonomin trots missgynnsamma förutsättningar växer med 1–1,5 procent 2017.

Inflationsmålet på fyra procent är intakt samtidigt som målet är att nå en realränta på tre procent. Med det sagt bör det finnas utrymme för fortsatta räntesänkningar från den nuvarande väl tilltagna räntenivån på tio procent.

Efter en lång tid med utflöden ur Rysslandsfonderna tycks vindarna även ha börjat vända för hur svenska sparare agerar. I september gick fonderna från ut- till inflöden, enligt statistik från Fondbolagens Förening. Marknadssentimentet är en viktig anledning till det. Som sparare är vi flockdjur, vilket innebär att vi gärna tar rygg på det som i närtid går eller har gått bra. Det omvända är inte lika intressant.

Tänker man däremot i ett lite längre perspektiv ser nästa OPEC-
möte ut att bli en så kallad game changer för Ryssland i det medel­långa perspektivet. Oljekartel­len har redan i förhand gått ut med en vink om att man för första gången sedan 2008 tänker agera och strama åt oljeproduktionen till ett intervall mellan 32,5 till 33 miljoner fat per dag.

Detta är ljuv musik för oljeprisberoende Ryssland. Även den ryska rubeln steg kraftigt på beskedet och stärktes för första gången på åtta år, näst mest av samtliga valutor efter den mexikanska peson. I tillägg har även metallpriserna tagit tillbaka förlorad mark. Givet utvecklingen i olje- och metallpriser samt återtåget för den ryska rubeln bör Moskvabörsen på kort till medel­lång sikt ha ytter­ligare potential att fortsätta uppåt. Inte minst om man tittar på värder­ingarna.

I nuläget handlas ryska aktier till p/e 6,2 på tolv månaders rullande vinster. Den värderingen är lägst relativt alla andra tillväxtmarknader i nuläget samtidigt som vinsterna på den ryska börsen värderas till ungefär hälften jämfört med hela kategorin tillväxtmarknader.

Givet detta samt en genomsnittlig direktavkastning kring 5 procent tycker vi att det finns utrymme för den spekulative att ta på sig lite mer risk på ett till två års sikt. Förslagsvis väljer spararen med lång tid kvar till pensionen att lägga en mindre del av sin Premiepension i en Rysslandsfond.

Det är alltid viktigt att nyansera, så även i fallet Ryssland. Avsaknaden på strukturella reformer är stor. De politiska riskerna likaså. Med det sagt, Ryssland är alltjämt en marknad för spekulanten.

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.