Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

ATLAS COPCO: SPÅR EFTERFRÅGAN FÖRBÄTTRAS NÅGOT KORT SIKT (NY2)

(Tillägg: från tionde stycket)

STOCKHOLM (Direkt) Trots att den globala ekonomiska utvecklingen är fortsatt osäker förväntar sig Atlas Copco att den kortsiktiga efterfrågan på gruppens produkter och service kommer att förbättras något jämfört med nivån i det andra kvartalet.

Det skriver verkstadsföretaget i sin kvartalsrapport.

Prognosen inför det nyss gångna kvartalet var att kundefterfrågan på kort sikt skulle försämras signifikant i de flesta industrier och regioner.

Koncernens orderingång på 22.401 miljoner kronor i kvartalet var 0,5 procent högre än analytikernas snittestimat på 22.300 miljoner kronor enligt en sammanställning gjord av Infront.

Orderingången sjönk organiskt med 17 procent i andra kvartalet, vilket kan jämföras med ett analytikerprognossnitt på -18,4 procent.

I det första kvartalet sjönk orderingången organiskt med 2 procent.

"Vi är stolta över vår förmåga att stå emot tuffa marknadsförhållanden. Trots de påtagliga effekterna på världsekonomin som den pågående covid-19-pandemin har orsakat har vi behållit lönsamhet och kassaflöde på goda nivåer, något som möjliggör fortsatta investeringar för framtiden", säger Atlas Copcos vd Mats Rahmström.

Efterfrågan på alla olika typer av utrustning, förutom för utrustning till halvledarindustrin, påverkades negativt av effekterna från covid-19, konstaterar Atlas Copco-chefen.

"I mindre utsträckning påverkade pandemin också serviceverksamheten negativt. Även här var halvledarindustrin ett undantag där en stark orderingång uppnåddes", uppger Mats Rahmström.

Nivån på kundinvesteringar var generellt låg och orderingången för de flesta typer av utrustning minskade markant jämfört med föregående år i de flesta regioner, uppger Atlas Copco i delårsrapporten.

"Ordervolymer för kompressorer, kraftutrustning, industriverktyg och monteringslösningar minskade i samtliga regioner. Orderingången för vakuumutrustning till kunder inom industri och vetenskapliga applikationer påverkades också negativt av pandemin. Efterfrågan på vakuumutrustning till halvledarindustrin var fortsatt god, men orderingången nådde inte den mycket höga nivån under det första kvartalet", skriver Atlas Copco.

Serviceverksamheten påverkades också av pandemin, men alltså i en mindre utsträckning än utrustning.

"Det höga fabriksutnyttjandet inom halvledarindustrin gynnade serviceverksamheten inom Vakuumteknik, vilken växte markant", skriver verkstadsföretaget.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.