Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-14

AUSTRALIEN: RBA-CHEF TONAR NED FÖRVÄNTNINGAR OM RÄNTEHÖJNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Philip Lowe, chef för Australiens centralbank RBA, försökte på tisdagen kraftfullt kyla av marknadens prissatta förväntningar om en räntehöjning i slutet av 2022.

Det rapporterar Dow Jones.

"Dessa förväntningar är svår att få ihop. Jag har svårt att se varför en räntehöjning prisas in i slutet av nästa år eller tidigt 2023. Även om räntan kan komma att höjas i andra länder under denna tidsram så är våra löner och inflation rätt annorlunda", sade han i ett tal.

Hans anförande bekräftar RBA:s guidning om att räntan tidigast kommer att höjas under 2024, och att de inte kommer att gå före andra i att höja.

Han upprepade att RBA inte har bostadspriserna som mål och inte kommer att höja för att bromsa marknaden.

"Jag vill vara tydlig med att detta inte är vår agenda. Även om det är sant att högre räntor, allt annat lika, skulle innebära lägre bostadspriser, så skulle det också innebära färre jobb och lägre löneökningar. Detta är en dålig 'trade-off' i rådande omständigheter", sade han.

Data på tisdagen visade att bostadspriserna ökade med 16,8 procent i årstakt under andra kvartalet.

Han sade att de väntas dra ned och sluta med obligationsköpen innan de höjer räntan, och att de inte kan köpa obligationer för alltid. Givet att återhämtningen har försenats är det däremot lämpligt att senarelägga en ytterligare neddragning av köptakten till nästa år.

"I februari vet vi mer om hur ekonomin reagerar på lättnaderna i restriktionerna än vi vet i november", sade han.

RBA behöll vid sitt septembermöte planen om att dra ned de veckovisa köpen till 4 från 5 miljarder Australiendollar, men förlängde köpprogrammet från november till februari.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.