Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-06

AUSTRALIEN: RBA LÄMNAR POLICY OFÖRÄNDRAD (NY)

(Tillägg: från stycke tre)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Australiens centralbank, RBA, lämnade på tisdagen sin styrränta oförändrad på 0,1 procent. RBA upprepar även målet om att hålla den treåriga statsobligationen på 0,1 procent.

En oförändrad ränta var väntad, enligt Trading Economics konsensusprognos.

RBA ska fortsätta köpa statsobligationer även efter att det köpprogrammet avslutas i början av september. Köpen kommer att uppgå till 4 miljarder Australiendollar per vecka åtminstone till i november.

RBA åtar sig att fortsätta bibehålla mycket stödjande monetära förhållanden för att stödja en återgång till full sysselsättning och en inflation i linje med målet. RBA upprepar också att styrräntan inte kommer att höjas förrän den faktiska inflationen befinner sig inom målintervallet på 2-3 procent.

"Bankens centrala scenario för ekonomin är att detta förhållande inte kommer att uppnås förrän 2024. Att möta målet kommer att kräva att arbetsmarknaden är stram nog för att generera en lönetillväxt som är materiellt högre än den är för närvarande", skriver RBA.

Enligt RBA är den ekonomiska återhämtningen visserligen starkare än väntat, och den positiva utvecklingen väntas fortsätta. En riskfaktor på kort sikt är dock effekterna av den senaste tidens ökade virusspridning och nedstängningar.

"Men erfarenheterna hittills har varit att när väl utbrottet och restriktionerna har lättats så studsar ekonomin tillbaka snabbt", skriver RBA i pressmeddelandet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.