Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-02

AUSTRALIEN: RBA TONAR NED FÖRVÄNTNINGAR OM SNAR RÄNTEHÖJNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknaderna har överreagerat på inflationsutfallen och prissättningen är inte förenlig med centralbankens reaktionsfunktion.

Det sade Philip Lowe, chef för Australiens centralbank (RBA) vid en pressträff på tisdagen enligt Reuters. RBA lämnade styrräntan oförändrad men tog bort målet för den treåriga statsobligationen som låg på 0,1 procent, eftersom ekonomin stärkts och inflationen stigit mer än väntat.

Han sade att de måste vara säkra på att inflationen uthålligt ligger inom målintervallet på 2-3 procent, och marknadens prissättning om en höjning i början av 2022 är långt ifrån var vi är nu.

RBA:s guidning är avhängig utvecklingen i ekonomin och är inte kalenderbaserad. Det finns en genuin osäkerhet om timingen för justering av styrräntan, men dagens beslut innebär inte i sig en syn att räntan ska höjas före 2024. Det är fortsatt möjligt att räntan hålls oförändrad till dess, men också att det är lämpligt att höja räntan 2023. Inkommande data och prognoser pekar däremot inte mot en höjning 2022, sade han.

Lowe sade också att räntemålet har varit effektivt och har stöttat återhämtningen i ekonomin, men effektiviteten har minskat då förväntningarna om framtida räntor skiftet i spåren av inkommande data och väntade framstegen mot inflationsmålet. Det är inte troligt att centralbank kommer att ha ett mål för obligationsräntorna igen.

Australiendollarn har tappat på tisdagen.


Bild: AUD/USD under tisdagen.

Författare Direkt-SE