Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-16

AUTOLIV: "2 KV UTGJORDE TROLIGEN NÅGON FORM AV BOTTEN" - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Autolivs andra kvartal har varit utmanande i spåren av den globala halvledarbristen som haft en betydande negativ påverkan på fordonsproduktionen.

Det uppger vd Mikael Bratt till Nyhetsbyrån Direkt i samband med bolagets delårsrapport på fredagen.

Framgent ser det dock ut att sakta men säkert bli bättre.

"Vi tror det andra kvartalet har varit botten för den här problematiken och att det nu gradvis kommer förbättras. Men det tar nog en bit in i 2022 innan vi kan säga att vi är helt igenom det här", säger Mikael Bratt, som understryker att Autoliv kvarstår vid de långsiktiga målen om en justerad rörelsemarginal på 12 procent 2022-2024 samt en årlig snittillväxt överstigande fordonsproduktionen med 4-5 procent.

Bilsäkerhetsföretaget har däremot i delårsrapporten justerat ned samtliga mål för 2021 en aning, som avser organisk- och total försäljningstillväxt samt rörelsemarginal. Målrevideringen sker huvudsakligen mot bakgrund av det pressade läget på komponentsidan.

"Vi hade ju nu ett kvartal med en nedgång på 8 procent för fordonsproduktionen jämfört med vad som var väntat för perioden, och tittar man sekventiellt är det 8-9 procent ned jämfört med årets första kvartal. Så en inbromsning har vi sett", säger Mikael Bratt, som fortsätter:

"Ovanpå detta har vi sett väldigt volatila avrop från våra kunder - det vill säga de får störningar i sina leveranskedjor som sedan påverkar oss. Normalt sett brukar avrop differentiera med plus/minus 5 procent. I detta kvartal har vi sett en volatilitet om upp till 50 procent".

Den svajande läget gör det svårt för Autoliv att parera kostnaderna på ett effektivt sätt, understryker Mikael Bratt.

Störningar i försörjningskedjan kommer påverka fordonsproduktionen negativt för årets tredje kvartal, medan en viss förbättring väntas först under det fjärde kvartalet.

Stigande råmaterialpriser har också satt käppar i hjulet för bilsäkerhetsföretaget under det nyligen gångna kvartalet där vissa nyckelråvaror ökat med över 20 procent. Framöver väntas dessutom ännu högre råmaterialpriser, varför en viss marginalmotvind behövs ta i beaktande, enligt vd.

På den positiva sidan konstateras att Autolivs organiska försäljning ökade med 85 procent under det andra kvartalet, vilket var omkring 33 procentenheter mer än den globala fordonsproduktionen. Ökningen beskrivs huvudsakligen mot bakgrund av lanseringar och positiva effekter av fordons- och geografisk mix.
Författare Direkt-SE