Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

AUTOLIV: FÖRSIKTIGT OPTIMISTISKA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilsäkerhetsföretaget Autolivs vd Mikael Bratt förhåller sig försiktigt optimistisk inför framtiden nu när en återhämtning i efterfrågan på fordonsmarkanden ses.

Det framkommer i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med att bolaget kommit med rapport för det tredje kvartalet.

Det nyligen gångna kvartalet beskriver han som ett återhämtningskvartal där en ljusning sågs efter ett föregående kvartal som varit mycket tufft.

"Kvartalet började volatilt och blev sedan starkt i september. Vi är fortsatt försiktigt optimistiska när det gäller utvecklingen, men är samtidigt beredda att snabbat vidta åtgärder om marknaden skulle börja vika", säger Mikael Bratt, vars blygsamma optimism i huvudsak sak ljusare rapporter från flera prognosinstitut.

"Men det här är även något vi själva upplever från våra kunder, i form av avrop på volymer i närtid, men också indikationer från deras håll. Tittar vi på lagernivåerna i industrin ser vi att de är på rekordlåga nivåer, specifikt i USA, men även i Europa - där behovet finns att återfylla den pipeline ut till slutkund som finns", säger han och fortsätter:

"Det skvallrar om att om allt håller i sig finns det ett uppdämt behov".

Hur bedömer ni att återhämtning på fordonsmarknaden kommer att se ut för det fjärde kvartalet och in i 2021?

"Ju längre tidsperspektiv man tar desto svårare blir det att göra någon bedömning med tanke på coronasituationen och dess effekt på de olika regioner där vi har verksamhet, och där våra slutkunder finns. Vi ser nu att vissa områden i Europa går in i olika typer av nedstängningar. Vilken påverkan det kommer att ha är fortsatt osagt", säger Mikael Bratt.

Att sia om hur det kan komma att se ut på månads- eller kvartalsnivå är inget som vd:n vill kommentera.

Autolivs rapport slog analytikerförväntningarna på mer eller mindre samtliga punkter. Det justerade rörelseresultatet blev 206 miljoner dollar där väntat var 158 miljoner dollar, enligt Infronts prognossammanställning. Försäljningen kom in snäppet högre än förhandstipsen och den organiska tillväxten var +0,4 procent. Väntat här var -0,1 procent.

Autoliv återinför även prognoser, som under det andra kvartalet drogs in, där bolaget spår en justerad rörelsemarginal om cirka 6 procent för 2020.

"Vi har kommit ut med helårsguidning, och i våra siffror utvecklas vi bättre än marknaden med runt 6 procentenheter, vilket betyder att vi fortsätter att ta marknadsandelar i en tuff marknad. Det är ett resultat av den orderboken vi har byggt upp", säger Mikael Bratt.

Den kinesiska marknaden beskrivs av Mikael Bratt som den "utan tvekan" stabilaste av de marknader där bolaget är verksamt och är nu tillbaka på nivåer senaste sedda innan coronapandemin slog till.

"För den kinesiska marknaden råder stabila marknadsutsikter och där är vi inte oroliga när det gäller kring hur coronan kan ställa till det framöver. Men i Europa och USA är det fortfarande osäkert", avslutar Autoliv-chefen.

Marknaden välkomnade Autolivs rapport väl och aktien var upp 2 procent på fredagseftermiddagen, efter att ha stigit som mest 4,5 procent, och återfanns därmed bland vinnarna inom OMXS30-indexet för dagen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.