Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

AVANZA: RAPPORTEN SLOG FÖRVÄNTNINGAR - SAMMANFATTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nätbanken Avanza handlades upp på Stockholmsbörsen på tisdagsförmiddagen efter att i sin kvartalsrapport ha redovisat högre resultat och courtageintäkter än väntat.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Slog förväntningar. Avanza rörelseresultat i andra kvartalet låg på 333 miljoner kronor och det var bättre än Infronts snittestimat på 287 miljoner. Courtageintäkterna blev 260 miljoner kronor, också högre än snittprognosen (som var 228 miljoner) i spåren av hög aktivitet. De totala intäkterna steg till 526 miljoner kronor, väntat var 475 miljoner kronor.


Högre personalkostnader. Avanzas rörelsekostnader ökade under andra kvartalet, jämfört med motsvarande period året före, med 12 procent. Ökningen var enligt banken främst relaterad till fler medarbetare och därmed högre personalkostnader. För helåret 2020 bedöms kostnadsökningen, som tidigare meddelat, uppgå till 12 procent, vilket är inom Avanzas långsiktiga kostnadsguidning på 9-12 procent.


Starkt kundinflöde. Avanza har sett en förstärkning av sparandet under covid-krisen. Under andra kvartalet var kundtillväxten 53.000 kunder, vilket innebär att tillväxten på halvåret är i nivå med hela 2019. Aktiviteten var under kvartalet på rekordnivåer och inflödet till fonder var 7,4 miljarder kronor.


Höjd lägstanivå. "Frågan är hur handelsaktiviteten kommer att utvecklas framöver. Det är det ingen som har svar på, dock är jag övertygad om att tillväxten vi sett senaste halvåret tillsammans med det ökade intresset för sparande har höjt lägstanivån ytterligare", skriver Avanzas vd Rikard Josefson i rapporten.


Reserverar 5 mln kr för kreditförluster. Avanza har uppdaterat de makroekonomiska variablerna i sin IFRS 9-modell som ligger till grund för beräkningen av förväntade kreditförluster. Uppdateringen resulterade i cirka 5 miljoner kronor högre reservering för förväntade kreditförluster, vilket påverkat resultatet för andra kvartalet. Det är framför allt reserveringar kopplade till bolån.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.