Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-18

"Även en räntehöjning kommer kännas"

wysiwyg_image

Det ser allt mer troligt ut att Riksbanken kommer att höja reporäntan med 25 punkter i december. Även en enda höjning skulle ge kännbara effekter för hushållen, bland annat närmare 20 procent högre bolånekostnader.

Det säger Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Även en höjning kommer att kännas", säger han.

Uträkning

En enkel beräkning där boräntan är 1 procent efter skatt och 70 procent av lånen är till rörlig ränta innebär att den genomsnittliga bolånekostnaden skulle öka 17,5 procent om bolåneinstituten följer med fullt ut när Riksbanken höjer med 25 punkter.

"Det blir en väldigt kraftig ökning av bolånekostnaderna av bara en höjning. Det kommer helt klart att bita, i synnerhet för de hushåll som också påverkas av amorteringskraven. Ska Riksbanken dessutom gå vidare och höja två gånger om året, som de säger i sin bana, blir det bra mycket dyrare boendekostnader framöver", säger Michael Grahn.

Konsumtionslån tillkommer

Till detta kommer konsumtionslånen, som enligt Finansinspektionen visserligen bara utgör knappt 20 procent av hushållens lån men står för närmare 60 procent av betalningarna för räntor och amorteringar.

"Det blir en väldigt kraftig ökning av de totala lånekostnaderna av en räntehöjning när en så stor del av lånen har rörlig ränta", säger Michael Grahn.

Han tillägger att det dessutom synts en hel del svaghetstecken i privatkonsumtionen på sistone, där tillväxten i flera undergrupper visat en nedåtgående trend.

"Det handlar inte bara om bostadsmarknaden, utan det finns något annat där. En räntehöjning skulle troligen spä på den trenden. Eftersom privatkonsumtionen står för 50 procent av tillväxten finns definitivt något att vara uppmärksam på här", säger Michael Grahn.

Frågetecken kring svensk ekonomi

Han menar också att man bör kan sätta en del frågetecken för styrkan i den svenska ekonomin, efter SCB:s nedrevideringar av tidigare BNP-statistik.

"Bilden av att svensk ekonomi ser så bra ut har blivit lite tilltufsad av de senaste revideringarna", säger han.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.