Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-08

Avknoppningens riktkurs inför börsdebuten: ”Idealiskt sätt att få exponering”

wysiwyg_image

Atlas Copcos gruv- och infrastrukturdel Epiroc, som ska delas ut och börsnoteras den 18 juni, får riktkursen 108 kronor av Kepler Cheuvreux i en dagsfärsk analys.

"Epiroc är ett idealiskt sätt att få gruvexponering. Vi tror att vi är i början av en flerårig uppgång i slutmarknaderna och att en investeringsboom väntar i spåren av gruvexpansioner och automatisering", skriver mäklarfirmans analytiker.

Utsikterna betraktas som särskilt goda för koppar, som antas komma att gynnas av väntade infrastrukturinvesteringar och ett ökat användande av eldrivna fordon. Åratal av underinvesteringar i branschen talar för att efterfrågan på gruvutrustning ska öka kommande fem till sju år, resonerar analytikern.

Epiroc väntas också dra nytta av att gruvbranschen, som enligt Kepler Cheuvreux varit långsam när det gäller att ta till sig ny teknik, nu anses mogen för digitalisering.

"Genom att använda självkörande maskiner skulle produktiviteten kunna höjas med 40-80 procent i underjordsgruvor", skriver analytikern, som menar att Epiroc ligger i framkanten vad det gäller ny teknik och därmed är väl positionerat att kapitalisera på dessa trender.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat ser Pareto Securities ett Epiroc-värde på 85 kronor per aktie. Baserat på de faktiska aktiekurserna bedömer dock Pareto att kurserna vid avknoppningen kommer att bli 77 kronor för Epiroc och 280 kronor för Atlas Copco.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.