Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-20

AXFOOD: STARK RESULTATTREND VÄNTAS HA FORTSATT 3KV - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dagligvarubolaget Axfood väntas ha fortsatt att gynnas av en stark försäljningstrend under det tredje kvartalet.

Det framgår av en rad analyser inför delårsrapporten.

"Vi spår att trenden fortsätter med starka resultat under tredje kvartalet och därefter", skriver Kepler Cheuvreux.

Axfood drar nytta av marknadstrenderna med ett ökat fokus på pris/värde drivet av bolagets rabattkoncept och starka position för egna varumärken, menar Kepler Cheuvreux och hänvisar till att bolagets försäljningstillväxt i jämförbara butiker är högre än marknadens trots en negativ påverkan från en kollapsande handel vid gränsen mellan Norge och Sverige.

Nordea spår i sin tur att Axfoods rörelseresultat ökar 7 procent tredje kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, drivet av en förbättring av Snabbgross och enkla jämförelsetal i Dagab.

"För Willys och Hemköp förväntar vi oss att tillväxten liknar andra kvartalet, med stöd av människor som arbetar hemifrån på grund av covid-19-begränsningar. På längre sikt ser vi dock en risk för betydande marginalpress från försäljning som migrerar online", skriver Nordea i en analys.

Enligt Infronts sammanställning av åtta analytikers prognoser väntas Axfood emellertid leverera på sitt långsiktiga finansiella mål om en rörelsemarginal på minst 4 procent kommande år. För helåren 2020, 2021 och 2022 ligger snittestimaten för marginalen på 4,5, 4,5 respektive 4,4 procent.

För det tredje kvartalet väntas Axfoods nettoförsäljning ha ökat 5,6 procent till 13,4 miljarder kronor, enligt Infront.

Rörelseresultatet spås ha ökat till 762 miljoner kronor (715) och marginalen väntas ha förbättrats till 5,7 procent (5,6) under kvartalet.

Rapporten väntas torsdagen den 22 oktober klockan 7.00. En rapportkonferens inleds klockan 9.30.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.