Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-12

Balder står starkt, inför en osäker tid. Men styrelsearvodet är på tok för lågt, tyckte Robur!

Fastighetsbolaget Balder höll sin årsstämma den 10 maj på Parkhotell i Göteborg. I likhet med andra bolagsstämmor var det ett fåtal aktieägare som närvarade, liksom avskalat deltagande från ledning och styrelse.

Balder med VD Erik Selin presenterade återigen en stark utveckling för 2019. Årets första kvartalssiffror visade att förvaltningsresultatet uppgick till 965 miljoner kr (901), vilket motsvarar en ökning med 7%.

Balder har ca 60% exponering mot bostäder. En mindre exponering är mot handel, hotell och restaurang, då dessa är extra sårbara nu. Balder har på olika sätt stöttat de hyresgäster som drabbats hårdast. De har hittills lämnat anstånd på hyresbetalningar motsvarande 135 miljoner kr. En majoritet av dessa härrör från hyresgäster, som gått från kvartalsbetalning till månadsbetalning samt medgivits rabatter på knappt 10 miljoner kr. Framtiden är i högsta grad är osäker. Balder försöker förbereda sig på olika senarier, som att utvecklingen vänder uppåt inom en snar framtid, och att de negativa effekterna kvarstår under en längre tid eller att det landar någonstans däremellan. Under Q1 för 2020 har dock 99% av de hyror som förföll 1 april inbetalats.

 

Inte utan en viss stolthet framhölls Balders riskspridning, då de tio största kunderna tillsammans endast står för 4,7% och den största utgör 0,7% av intäkterna.

 

Aktiespararna representant frågade om verksamheten i Helsingfors och Köpenhamn har drabbats hårdare, med anledning av en annorlunda hantering avseende covid-19 gentemot Sverige. Erik Selin såg liten skillnad så här långt för Balders vidkommande.                                                                 

På fråga från Aktiespararna, om Balder har någon generell lösning på hur ökningen av tomma handelslokaler som pågått en tid även innan Covid-19, skall minska? VD:n menade att det ännu inte är så stort bekymmer i volym, då ersättning sker med andra verksamheter som visar intresse. Men han förstod att det kan komma att skapa prispress för att fylla dessa tomma lokaler.

 

Balder fortsätter utvecklingen av fastighetsbeståndet genom nyproduktion och de projekt, där byggnation pågår löper på enligt plan. De projekt som ännu inte byggstartats, där fortsätter projektering som tidigare. Dock har Balder valt att skjuta fram byggstart tills förutsättningarna bedöms vara goda för det.

På frågan från Aktiespararna, om Covid-19 har avgjort beslutet att skjuta på byggstarter? Denna fråga besvarades med, att i flera fall har det påverkats. Även andra orsaker ligger till grund för att avvakta med att starta byggnation och att det är ett ständigt arbete i att allokera kapitalet optimalt. Det är även ogynnsamt att behöva pausa när det väl är igångsatt. I Sverige säljer Balder nästan alla projekt vidare efter att de är färdigställda. Jämfört med de andra länderna, där de fortsätter att förvalta och äga fastigheterna.     

 

På valberedningens förslag om oförändrat arvode med totalt 560.000 kr till styrelsen. Roburs ombud Evert Carlsson gjorde ett ovanligt ifrågasättande, varför Balder utmärker sig med att ha börsens lägsta arvode i relation till sin storlek, enligt honom? Valberedningens ordförande Lars Rasin svarade, att samtliga ledamöter har varit med länge och att de känner bolaget väl. Dessutom har de har ett särskilt engagemang och att de heller inte skall vara beroende av arvodet, utan att behöva ha annan inkomst. Roburs ombud tyckte att det sände en signal om beroende från huvudägare och försvårar att få in kompetens till styrelsen.

 

Stämman beslutade omval av samtliga sittande styrelseledamöter; Christina Rogestam, Erik Selin, Fredrik Svensson, Sten Dunér och Anders Wennergren. Till styrelsens ordförande omvaldes Christina Rogestam.

 

Bolagsbevakare Mikael Briland

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.