Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-02

Bank of England höjer styrräntan

wysiwyg_image

Den brittiska centralbanken höjde, för första gången på tio år, på torsdagen basräntan med 25 punkter till 0,50 procent (0,25), enligt Bloomberg News.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Av 60 tillfrågade bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknade 52 med att styrräntan skulle höjas med 25 punkter medan åtta spådde oförändrad styrränta.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 4 augusti 2016, då den sänktes med 25 punkter till 0,25 procent.

Bank of England meddelade även att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 435 miljarder pund, liksom målet att köpa företagsobligationer för 10 miljarder pund. Väntat var en oförändrad nivå.

Kommittén var oenig om räntebeslutet.

Jon Cunliffe och Dave Ramsden reserverade sig mot beslutet och ville lämna styrräntan oförändrad.

BOE strök samtidigt en formulering från tidigare uttalanden om att det kan behövas fler räntehöjningar än vad marknaden räknar med. Bloomberg News noterar att ledamöterna därmed känner sig bekväma med prissättningen som antyder en räntehöjning i slutet av 2018 och ytterligare en 2020.

"En majoritet av ledamöterna bedömde att en liten reduktion av stimulanserna därför var motiverad vid detta möte för att föra inflationen uthålligt tillbaka till målet", skriver BOE.

Centralbanken upprepade att framtida räntehöjningar kommer att vara begränsade och gradvisa.

"Penningpolitiken ska fortsätta att erbjuda signifikant stöd till jobb och aktivitet i rådande exceptionella förhållanden", skriver BOE.

Reservanterna, Jon Cunliffe och Dave Ramsden, noterade att det syntes få tecken på att inhemska kostnader och löner tar fart och de såg en sannolikhet för att de lediga resurserna var större än beräknat. Enligt majoriteten var dock nivån på de lediga resurserna och ett fortsatt ekonomiskt momentum skäl nog för att vidta åtgärder nu.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.