Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-06

BANK OF ENGLAND: LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD PÅ 0,10% (NY)

(tillägg: från stycke sex)

STOCKHOLM (Direkt) Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,10 procent på torsdagen.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytikerna att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Bank of England meddelade även att den behåller målet för tillgångsköp på 745 miljarder pund.

Policykommittén, MPC, var enig om räntan och beslutet om tillgångsköpen.

MPC konstaterar att även om den senaste tidens utveckling pekar mot en lite mindre svag utveckling än vad som spåddes i den senaste penningpolitiska rapporten, så är osäkerheten stor om utsikterna för den brittiska och globala ekonomin framöver.

"Det kommer i mycket att bero på utvecklingen för pandemin, åtgärder som vidtas för att skydda hälsan och regeringar, företag och hushåll svarar på dessa faktorer", skriver de.

Prognosen är att effekterna på ekonomin från covid-19 avtar gradvis under prognosperioden.

BNP väntas sjunkit 20 procent under andra kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2019, men högfrekvensdata indikerar att konsumtionen har ökat sedan botten i april, och data för hushållskonsumtionen från juli ligger mindre än 10 procent under årsskiftet. Företagens investeringar ser däremot fortsatt svaga ut.

Försämringen på arbetsmarknaden har begränsats av regeringens tillfälliga åtgärder. Enkäter pekar mot att många återgått till jobbet efter permitteringar men osäkerheten framöver är mycket stor när stödprogrammen löper ut. På kort sikt väntas arbetslösheten stiga till cirka 7,5 procent i slutet av året.

BNP väntas inte återhämta sig till nivåerna från slutet av 2019 förrän i slutet av 2021, och riskerna mot tillväxten ligger på nedsidan.

KPI-inflationen väntas sjunka än mer under 2-procentsmålet och i snitt ligga runt 0,25 procent under senare delen av året, vilket till stor del återspeglar direkta och indirekta effekter från covid-19. KPI-inflationen väntas stiga till målet om två år.

Kommittén konstaterar att den penningpolitiska hållningen är lämplig och upprepar att de kommer att fortsätta bevaka läget noga och är redo att justera policyn vid behov.

"Kommittén avser inte att strama åt penningpolitiken förrän det finns klara bevis för betydande framsteg mot att få bort de lediga resurserna och nå inflationsmålet på 2 procent på ett uthålligt sätt", skriver de.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.