Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

BANK: INTE TROLIGT SEKTOR BROMSAR IN SOM UNDER FINANSKRIS - CE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB:s bankutlåningsenkät pekar mot en stramare kreditgivning men att den kraftfulla inbromsningen från finanskrisen inte upprepas.

Det skriver Capital Economics i en kommentar efter att ECB redovisat sin kvartalsvisa enkätundersökning bland banker.

"Utlåningsförhållandena förefaller komma stramas åt i det tredje kvartalet men inte alls i närheten av lika mycket som under den globala finanskrisen", skriver analyshuset.

Detta kan komma att innebära att vissa företag får problem, men samma vidsträckta problem som under 2007/2008 är inte att vänta, fortsätter Capital Economics.

ECB:s Bank lending survey visade på ett nettotal för lån till företag (andelen som uppger stramare villkor minus andelen som uppger mjukare villkor) på 1 procent för det andra kvartalet mot 4 procent i det första kvartalet. Nettotalet för företagens kreditefterfrågan steg till 62 från 26 procent.

Bankerna angav samtidigt att kreditkraven för företagen tydligt väntas stramas åt under innevarande kvartal. Detta bland annat som en följd av att statsgarantiprogram löper ut i vissa större länder inom euroområdet. Bankerna tror samtidigt på ett lägre nettolånebehov bland företag under detta kvartal.

"Stramare förhållanden för företagslån verkar vänta runt hörnet då bankerna antar att vissa regeringar (såsom Spaniens) snart slutar med sina lånegarantier", skriver Capital Economics.

Analyshuset bedömer att regeringar i sin tur kan komma att förlänga sina lånegarantier.

"Kanske till och med årsskiftet", skriver analyshuset.

En eventuell åtstramning förfaller dock bli mycket mer mild jämfört med den som skedde runt finanskrisen. Detta innebär i så fall endast en begränsad negativ BNP-inverkan. Med mindre strama kreditförhållanden torde en återhämtning mot den ekonomiska trenden före krisen ske snabbare jämfört med vad som var fallet efter den globala finanskrisen, bedömer Capital Economics.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.