Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-21

BANK: NY NEDSTÄNGNING SKULLE DUBBLERA FÖRLUSTER - OLIVER WYMAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En eventuell ny omfattande europeisk nedstängning som svar på en ny smittovåg skulle riskera att mer än dubblera europeiska bankers kreditförluster under de kommande tre åren till 830 miljarder euro, jämfört med huvudscenariot om kreditförluster på 400 miljarder euro för perioden.

Den bedömningen gör konsultföretaget Oliver Wyman i en rapport på tisdagen.

Huvudscenariots kreditförluster är visserligen två och en halv gånger mer än kreditförlusterna i den europeiska bankbranschen under de tre senaste åren, men mindre än 40 procent av kreditförlusterna under den globala finanskrisen för drygt tio år sedan. Huvudscenarios kreditförluster är samtidigt i nivå med kreditförlusterna under eurokrisen 2012-2014.

"Europas banker går in i en period med höga kreditförluster i både företags- och hushållsportföljerna, kombinerat med en inbromsning i nya affärer samt sammanpressade marginaler. Vid år 2022 kommer bankernas lycka att variera mer än i dag och branschen som helhet kommer fortfarande att lida av svaga ekonomier", skriver Oliver Wyman.

Konsultföretaget tror inte att pandemin med covid-19 kommer att få banksektorn på fall, men att sektorn däremot kommer att pressas ytterligare in i ett "limboläge" där banker är olönsamma och mycket känsliga för ytterligare chocker.

"Detta kan medföra en långsiktig press på den ekonomiska tillväxten, särskilt på marknader där omstruktureringen efter den förra finanskrisen fortfarande pågår", resoneras det i rapporten.

Enligt Oliver Wyman bör regeringar, beslutsfattare och regulatoriska myndigheter på nationell nivå och EU-nivå uppmuntra omstrukturering och konsolidering, tillåta transformation att ske snabbt samt accelerera EU:s bankunion och ansträngningarna för att uppnå en gemensam kapitalmarknad.

Oliver Wyman är det konsultföretag som Finansinspektionens tidigare generaldirektör Martin Andersson blev partner vid efter att han lämnade myndigheten våren 2015. Han är dock inte en av de fem författarna till den aktuella rapporten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.