Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-28

Bank och skog åt motsatta håll på småsur börs

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen stängde ned knappt 0,3 procent under veckans första handelsdag. Bland storbolagen hittar vi Telia och bankerna i topp medan skogssektorn med Holmen och Stora Enso i spetsen föll tungt.

Dollarn har försvagats ytterligare mot både euro och yen sedan Fed-chefen Janet Yellen i sitt anförande vid Fed-konferensen i Jackson Hole i fredags talat om regleringar och inte om penningpolitiska frågor. Den svenska kronan handlas nu till under 8 kronor mot dollarn för första gången på ett år. Aktiespararnas börsredaktion skrev tidigare under dagen: Dollarn under 8 kronor

I en exportberoende ekonomi som Sverige finns det många bolag, främst inom industrin, som missgynnas av den starkare svenska kronan. Men det finns även de bolag som gynnas: Aktierna som gillar dollarraset

Oljepriset vände ner något på morgonen. Bensinpriset i USA har stigit till sin högsta nivå på två år efter att den tropiska orkanen Harvey orsakat stor förödelse i Houston, Texas. På basmetallmarknaden noterades nedgångar över hela linjen.

Strax efter 12-tiden backade storbolagsindexet OMXS30 med 0,2 procent till nivån 1.538. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 3,1 miljarder kronor.

Bankaktierna gick mot strömmen efter att SEB Equity Research höjt rekommendationerna för flera av sina svenska sektorkollegor. Handelsbanken och Nordea steg 0,6 respektive 0,5 procent efter att ha höjts till köp och Swedbank, som höjdes till behåll var upp 0,1 procent.

Danske Bank har sänkt flera av sina rekommendationer för bolag i skogs- och papperssektorn. Stora Enso R noterades 5 procent lägre och i Helsingfors tappade UPM 3,4 procent. Även SCA och Holmen sjönk, 2,2 respektive nästan 3 procent.

Flera verkstadsjättar hade en svag utveckling, där Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval noterades för nedgångar på 0,6-1,5 procent.

Vidare noterar vi att storägaren i Bilia, Mats Qviberg, fortsätter att tanka aktier i bolaget. Senaste köpet gjordes den 24 augusti och Mats Qviberg med familj äger nu totalt cirka 10,5 miljoner aktier och är med det bolagets näststörsta ägare efter investmentbolaget Öresund, där även Mats Qviberg är största ägare. Aktiespararens analytiker satte nyligen en köprekommendation på Bilia: Pole position i leasingracet

Rapportflödet bjöd mestadels på mindre bolag, men kursrörelserna var på sina håll stora.

Elbussföretaget Hybricons rörelseresultat uppgick till -19,2 miljoner kronor det andra kvartalet, en försämring jämfört med -7,0 miljoner som uppnåddes under motsvarande period i fjol. Aktien backade 8,6 procent.

Sonetel sänktes 13 procent efter att det brutna räkenskapsåret bjudit på en förlust före skatt på -5,0 miljoner kronor, vilket kan jämföras med -1,0 miljoner föregående år.

Strålterapibolaget C-Rad avancerade 6,7 procent efter att styrelseordförande Lars Nyberg köpt 50.000 aktier i bolaget.

Danska och norska piloter vid SAS skickade i fredags ett första konfliktvarsel till flygbolaget via tre fackförbund, två norska och ett danskt. För de danska piloterna innebär varslet att en konflikt kan träda i kraft tidigast den 11 september. SAS tappade knappt 4 procent.

Källa: Direkt

wysiwyg_image

Börsveckan rekommenderar köp i Nordic Leisure, upp 13 procent, och på två-tre års sikt även i Mips som steg 3 procent.

Diös noterades över 3 procent upp efter en köprekommendation i Dagens Industri.

Bioteknikbolaget Oncopeptides steg 6,5 procent till 61:75 kronor. ABG Sundal Collier har höjt riktkursen till 78 kronor och upprepat sin köprekommendation.

Handeln i Hufvudstadens C-aktier stoppades åter efter att en nedgång i öppningen under låg omsättning på drygt 80 procent. Aktien stoppades i fredags eftermiddag efter att den vanligtvis mycket illikvida C-aktien i fastighetsbolaget stigit med nästan 300 procent.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.