Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

BANK: OMOTIVERAT KRÄVA SYSTEMRISKBUFFERT PÅ 3% - BANKFÖRENINGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bankföreningen anser att det är omotiverat att de tre svenska storbankerna på gruppnivå ska åläggas att hålla en systemriskbuffert på 3 procent, vilket Finansinspektionen har föreslagit.

Det uppger branschorganisationen i sitt remissvar i frågan kring nya kapitalkrav för svenska banker.

"Givet det svenska banksystemets storlek, koncentration och sammanlänkning bör de tre bankerna på gruppnivå ha ett kapitalkrav för systemrisk (OSII-buffert plus systemriskbuffert), som ligger nära genomsnittet för jämförbara EU-länder", skriver Bankföreningen.

Systemriskbufferten för de tre svenska storbankerna på gruppnivå bör enligt branschorganisationen sänkas till 1 procent så att det totala kapitalkravet för systemrisk inom ramen för det kombinerade buffertkravet uppgår till 2 procent.

Finansinspektionen har argumenterat att det svenska banksystemet är stort i förhållande till ekonomin, att det är koncentrerat och sammanlänkat samt kännetecknas av en hög grad av marknadsfinansiering med betydande inslag av utländsk valuta.

Bankföreningen anser dock inte att myndighetens syn är tillräckligt underbyggd.

"Finansinspektionen argumenterar att det svenska banksystemet är stort i förhållande till ekonomin. Gör man en jämförelse med hur stora andra EU-länders banksektorer är i förhållande till BNP ser man att Sverige ligger i mitten", hävdar branschorganet som vidare anser att det svenska banksystemet inte är mer koncentrerat och sammanlänkat än banksystem i andra jämförbara EU-länder.

Bankföreningen har även flera andra kritiska synpunkter på Finansinspektionens förslag.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.