Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-23

Bankaktierna drar ned börsen

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen öppnade onsdagens handel lägre efter en rapportintensiv morgon. ABB var vinnare i delårsfloden medan Swedbank, SEB och SSAB var förlorare. Nent rusade 14 procent på ett satelitavtal med Telenor.

OMXS30 öppnade något slagigt nedåt och efter en knapp timmes handel var index minus 0,5 procent till nivån 1.720, med aktier för 3,3 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Ingen näring fanns att hämta från amerikanska börser, som handlades ned på tisdagen, vilket också drog med Asien.

ABB låg i toppen av storbolagsindexet och var 2,7 procent upp. Kraft- och automationsbolaget redovisade ett starkare rörelseresultat och marginalförbättringar.

Analytikernas jämförelsetal var samtidigt svårtolkade, givet en omvärdering av ett projekt inom Industrial Automation i Sydafrika. Den operativa ebita-marginalen kom in på 11,7 procent inklusive posten. Analytikerna hade i snitt väntat sig 11,4 procent och i estimaten ingick sannolikt inga kostnader för det specifika projektet.

Blickarna riktades också mot bankaktier efter att Swedbank, SEB och Handelsbanken alla släppt rapporter.

Handelsbanken var en av morgonens vinnare så långt, med en kursökning på 0,4 procent. SEB backade 1,4 procent medan Swedbank fanns i botten av OMXS30, 5,3 procent ned.

Swedbanks rörelseresultat för det tredje kvartalet kom in lägre än väntat och bankens nya vd Jens Henriksson talade om att anti-penningtvättsåtgärder som drivit upp kostnaderna i kvartalet. Eventuella bötesbelopp går dock ännu inte att uppskatta och det går inte att säga hur lång tid USA-utredningarna kommer att ta, sade han till reportrar.

Handelsbankens resultat kom in lägre än väntat, sänkt av omstruktureringskostnader. Med dessa borträknade var rörelsen starkare än väntat, bland annat tack vare lägre kreditförluster. Räntenettot låg i linje med förväntningarna.

SEB:s rapport var ungefär i linje med förhandstipsen.

Telia, som de facto handlades upp avräknat utdelningen på 1:18 kronor per aktie, skuggade Swedbank i botten av listan.

Ståltillverkaren SSAB rapporterade ett justerat rörelseresultat om 300 miljoner kronor, klart under väntade 444 miljoner. Fyra av fem affärsområden var sämre än väntat, med Europa som svagaste kort i spåren av högre järnmalmskostnader och lägre försäljningspriser. Aktien var ned 0,6 procent.

Ur morgonens nyhetsflöde har streamingbolaget Nent ingått ett avtal med norska Telenor om att slå samman Viasat Consumer. Aktien rusade 15,2 procent.

Gymkedjan Sats börsnoterades till kursen 23:50 på Oslobörsen, vilket är i botten av det indikativa intervallet 23:50-28 kronor, framgår av ett börsmeddelande. Aktien handlades ned 2-3 procent i öppningen.

Micro Systemations rapport imponerade på marknaden och aktien handlades upp 10 procent. Andra som imponerade var Inwido, vars aktie varit hårt blankad, som handlades upp 4,5 procent efter en starkare rapport än väntat. Även Intrum, en av Nordens mest blankade aktier, rapporterade starkt och steg 7,2 procent.

Utbildningsföretaget Academedia steg 2,8 procent sedan bolaget redovisat högre intäkter än väntat och signalerat en bra ekonomisk start på verksamhetsåret.

Senare under handelsdagen väntas rapporter från bland annat:

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.