Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-25

Bankens prognos: Återhämtningen är här

wysiwyg_image

Coronapandemin har drabbat den svenska ekonomin hårt, med ett historiskt BNP-fall under det andra kvartalet. Men nu har återhämtning inletts, även om den kommer att bli långsam.

Det skriver Swedbank i en konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

"Den senaste tidens statistik har indikerat en något snabbare återhämtning än väntat", skriver Swedbanks tillförordnade chefekonom Andreas Wallström, som påpekar att även om läget är exceptionellt svårbedömt verkar botten trots allt vara nådd.

Sveriges BNP väntas minska med 5,0 procent i år och öka med 3,2 procent nästa år och 3,5 procent under 2022. I den senaste prognosen, i maj, räknade Swedbank med att BNP skulle sjunka 4,9 procent i år och växa 1,9 procent nästa år.

"Nedgången i svensk ekonomi är djup och omfattande. Botten är dock passerad och en försiktig återhämtning har inletts, som under de kommande åren får stöd av en fortsatt expansiv ekonomisk politik", skriver Swedbank i prognosen.

Efter det historiska raset under det andra kvartalet, där såväl hushållens konsumtion som investeringar och exporten fick sig en rejäl törn av Coronapandemin, finns nu tydliga tecken på en förbättring under sommaren. Swedbanks egna korttransaktionsdata visar på att hushållens konsumtion repat sig under sommaren samtidigt som såväl sentimentsindikator som hårddata tyder på en vändning även för företagen.

"Sammantaget bedöms omvärldsekonomin utvecklas något mindre svagt i år än vad som tidigare antagits, vilket gynnar exportindustrin. Någon snabb återhämtning är dock inte att vänta. Den globala ekonomin är rejält sargad och restriktioner, både i Sverige och i omvärlden, kvarstår delvis", skriver Swedbank.

Arbetslösheten väntas fortsätta öka i höst och nå 10 procent under vintern, innan den börjar vända ned igen. Prognosen för arbetslösheten är något nedjusterad, till i genomsnitt 8,9 procent i år och 9,5 procent under 2021.

Bostadsmarknaden har varit förvånansvärt motståndskraftig under coronakrisen. Efter den initiala osäkerheten i mars och april har marknaden piggnat till med god aktivitet och prisnedgången är redan återhämtad. Fortsatt låga räntor, avsaknaden av nya kreditrestriktioner och skatteförändringar och ett stort behov av bostäder hos en växande befolkning talar enligt Swedbank för att bostadspriserna fortsätter att stiga svagt i höst och under 2021 och 2022.

Trots en inflation fortsatt under målet de kommande åren väntas behålla Riksbanken reporäntan på noll till och med 2022 ut, samtidigt som de fortsätter att köpa värdepapper.

"Under sommaren har inflationen varit oväntat hög och vi bedömer att sannolikheten för en räntesänkning har minskat", skriver Swedbank.

Finanspolitiken blir expansiv de kommande åren, men inte fullt lika expansiv som tidigare väntat. Swedbank reviderar ned kostnaden för krisåtgärderna till 200 miljarder kronor, från tidigare 300 miljarder kronor, främst på grund av att regeringens stödprogram inte utnyttjats i den utsträckning man räknade med.

"Sammantaget är det ännu är för tidigt att uppskatta sluträkningen för denna kris men hittills har Sverige inte utnyttjat det starka offentlig-finansiella utgångsläget för att möta krisen mer offensivt än övriga länder", skriver Swedbank som menar att det är en myt att Sveriges starka offentliga finanser varit en förutsättning för att möta krisen med ekonomisk-politiska åtgärder. Tvärtom förefaller det snarare som att länder med en hög statsskuld vidtagit de mest offensiva åtgärderna.

Kommande år skiftar fokus för finanspolitiken från akut krisbekämpning till mer av stimulanspolitik, med betydande offentliga investeringar, satsningar på utbildning och arbetsmarknadspolitik samt skattesänkningar när ekonomin ska startas om. Swedbank räknar med ytterligare finanspolitiska stimulanser om 100 miljarder kronor under 2021 och 50 miljarder kronor 2022.

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.