Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-18

”Bara början på en lång kursresa”

Småbolagståget fortsätter, i alla fall om man ska tro Erik Hermansson, förvaltare i Humle Småbolagsfond. Han tror att flera fastighetsbolag har mer att ge, men dissar spelbranschen.

Erik Hermansson förvaltar Humle Småbolagsfond. Fonden har ett framgångsrikt år bakom sig och ligger 15 procentenheter bättre än sitt jämförelseindex. Det är en mix av olika innehav som har legat till grund för den positiva utvecklingen.

– Vi gick bland annat in vid rätt tidpunkt i Boule Diagnostics. Vi har även varit rätt ute i ett antal fastighetsbolag, ett exempel är D. Carnegie. Den norska nätbanken Skandiabanken har också utvecklats väl.

Erik Hermansson är en generalist, vilket innebär att förvaltningen varken hänför sig till bara tillväxt- eller värdeinvesteringar. I stället görs en enskild bedömning av varje bolag oavsett branschtillhörighet, men med vissa undantag. Råvarubolag undviks helt. Även biotechbolag är sällsynta i portföljen.

Med en fondförmögenhet kring dryga miljarden har Humle Småbolagsfond större investeringsmöjligheter än många branschkollegor. Det finns, menar Hermansson, en stor flora mindre bolag där de större småbolagsfonderna inte investerar. Likviditetsfrågan är en anledning, sämre täckning från analyshusen en annan.

I det här segmentet trivs Humle Småbolagsfond, som kan hitta underanalyserade och felprissatta bolag. Fondens medianbolag har ett börsvärde omkring 3 miljarder kronor, vilket är långt under genomsnittet bland de mest populära svenska småbolagsfonderna.

Fondens största innehav har ett börsvärde runt 15 miljarder kronor och det minsta omkring 300 miljoner kronor.

Erik Hermansson tror att småbolagen kommer fortsätta att utvecklas bättre än storbolagen framöver. Han understryker dock att det inte går att räkna hem lika stor överavkastning som under de senaste åren.

– Det har varit en exceptionell period åt bägge håll, där bankerna haft problem och där de stora konjunkturkänsliga bolagen har kämpat med tillväxten. Samtidigt har småbolagen haft en fantastisk utveckling. Den stora diskrepansen är inte rimlig att förvänta sig framöver, men över tid tror jag att småbolag kommer fortsätta att prestera bättre än stora.

Är det enkelt att hitta attraktivt värderade investeringsidéer givet lågräntemiljön?
– Det går fortfarande, men har blivit svårare i takt med de senaste årens börsuppgång. Den starka noteringstrenden gör dock mitt jobb lite enklare, eftersom den breddar investeringsuniversumet väsentligt. Det betyder inte att vi alltid är med och tecknar, men det ger fler alternativ.

Bolag med en aktiv förvärvsstrategi har även i år handlats till en premie. Fortsätter trenden 2017?
– De givna förvärvsbolagen som Indutrade, Lifco, Addtech och Lagercrantz har redan värderats upp och där tror jag att multipelexpansionen har nått vägs ände. Med det sagt äger vi inte de ”klassiska” förvärvsbolagen.

Är det enbart en prisfråga?
– Ja, det är jättefina bolag med fantastiska ledningar, men som i nuläget är för dyra.

Vad köper du i stället?
– Vi har hittat underanalyserade bolag som har aktiva förvärvsstrategier, men som ännu inte värderas som förvärvsbolag. Bufab är ett exempel, Midsona ett annat.

Den positiva trenden för fastighetsbolagen har fått ett tryck nedåt i höst. Flera av dina branschkollegor menar att det är ett bra köptillfälle, vad är din syn?
– Jag tycker att man får ganska mycket för pengarna i många bolag i sektorn. I nuläget verkar det som att det finns mycket ”generalistpengar” som försöker positionera sig för en stigande långränta, vilket gör nedgången väldigt urskillningslös. Jag har hittat flera intressanta möjligheter i samband med dessa kursrörelser.

Utveckla.
– Jag har investerat i miljonprogramsfastigheter genom Byggmästare Ahlström och D. Carnegie. Det handlar om underprissatta bostäder och är det sista segmentet på bostadssidan i storstäder där prisuppgångarna ännu inte har slagit igenom. Jag tror att detta bara är början på en lång kursresa. Den andra delen är mer tingad till lager och industri. Här satsar vi på bolag som Stendörren, Corem Properties och Sagax.

Spelbolag är en favorit bland många småbolagsförvaltare. Hermansson är dock skeptisk.
– Det har varit negativt att inte ha spelbolag i portföljen de senaste åren, men samtidigt undrar jag hur hållbara affärsmodellerna egent­ligen är. Det är svårt att se samhällsnyttan i ett ökat spelande när spelberoendet har ökat så kraftigt som det har gjort.

– Jag har svårt att se att man kan vara så frikostig med reklamutrymmet för spelbolag även framåt i Sverige. Branschen borde regleras hårdare, så som har skett för tobak och alkohol. Dessutom har konkurrenssituationen blivit mycket hårdare.  

Erik Hermanssons gästportfölj

D. Carnegie
Ägare och förvaltare av bostadsfastigheter i Stockholmsregionen. Bolaget bygger värden på tre sätt. Bolagets systematiska renoverings­process leder till högre driftsnetton och därmed högre fastighetsvärden. Dessutom har bolaget en väldigt stor portfölj av byggrätter i anslutning till befintliga fastigheter som kommer att förädlas. Delar av beståndet kan successivt omvandlas till bostadsrätter.

Inwido
Fönstertillverkaren Inwido har tagit oförtjänt mycket stryk på sistone. Bolaget har strategiskt valt att fokusera på konsumenter snarare än industriella kunder vilket hämmat tillväxten något. Konsumentsegment har dock högre marginaler och en stabilare efterfrågan över tid. Har bevisat att bolaget är duktiga på att växa genom förvärv vilket vi förväntar oss att de ska fortsätta att göra framöver.

Midsona
Utvecklar och marknadsför produkter inom ekologiska livsmedel, egenvård och hygien. Har genomgått en spännande omvandling genom förvärv. Efter det senaste förvärvet av Internatural utgör ekologiska produkter mer än 50 procent av omsättningen. Segmentet växer kraftigt, framför allt i Sverige. Nästa år kommer Midsona fokusera på att effektivisera verksamheten vilket bör leda till högre marginaler.

Skandiabanken
Fokuserar på konsumentsegmentet och större delen av intjäningen kommer från bolån. Banken är helt onlinebaserad, mycket kostnadseffektiv och har en ytterst skalbar plattform. I år bör omsättningstillväxten hamna på drygt 15 procent. Då omsättningen växer snabbare än kostnaderna så höjer bolaget stadigt sina marginaler, något som vi tror kommer att generera god vinsttillväxt framöver.

Humana
Vi tror att risken för politiska ingrepp i välfärdssektorn är ytterst små och därmed bör man utnyttja gällande köpläge i Humana. Ett förvärvsdrivet omsorgsbolag som erbjuder individ- och familjeomsorg, äldrevård och personlig assistans. Bolaget har goda möjligheter att uppvisa en väldigt stark vinsttillväxt fram­över drivet av både organisk tillväxt och fortsatt konsolidering av marknaden.

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.