Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-07

Bästa kvartalet någonsin i Latour

Orderingången i Latours helägda industrirörelse växte organiskt med 7 procent under det tredje kvartalet, i likhet med faktureringen.

Det nämner investmentbolagets vd Jan Svensson i tisdagens kvartalsrapport, och uppger därpå att kvartalet är det bästa någonsin för Latour i absoluta tal, bland annat med ett rörelseresultat på 310 miljoner kronor (271).

Rörelsemarginalen minskade däremot från 13,6 till 13,1 procent, och det starka kvartalet till trots backade Latour-aktien drygt 1 procent i morgonhandeln. På det negativa kontot syntes förutom marginalminskningen att nettoresultatet minskade jämfört med det tredje kvartalet i fjol, något som var en konsekvens av lägre resultat från andelar i intresseföretag och från aktieförvaltningen, 521 mot 583 miljoner kronor.

Annat ur vd-ordet:

* I Sverige upplever Latour fortfarande att det finns försenande kapacitetsproblem inom byggbranschen, vilket främst drabbar Swegon.

* Byggkonjunkturen fortsätter att vara stark i stora delar av Europa, främst i Norden men även i Tyskland.

* Storbritannien visar tecken på att ha passerat toppen.

* Latours finansiella ställning ger utrymme för investeringar på drygt 3 miljarder kronor.

* Börsportföljens rapporter har överlag varit bra hittills, och värdet på portföljen har hittills i år ökat med 18,7 procent, mot jämförelseindexets 12,5 procent.

* Förvärvet av 26,7 procent av det börsnoterade bygghissbolaget Alimak, som gjordes under det tredje kvartalet, nämns kort. Dess kunders utveckling, skriver Jan Svensson, stöds av viktiga megatrender såsom exempelvis urbanisering, säkerhet och miljövänlig energiproduktion.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.