Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-17

Bästa kvartalsresultatet någonsin för Hoist

En mycket nöjd vd Klaus-Anders Nysteen konstaterade vid årsstämman idag på sin lättförståeliga norska att det går mycket bra för banken nu. Man har ökat köpen av problemkrediter och man får ut mer för dem än man räknat med. När fordringsägare säljer sina skulder till Hoist får de mellan 10 och 20% av skuldernas värde, Hoist räknar då med att få in c:a 50% av värdet efter att man hjälpt de skuldsatta att genomföra en avbetalningsplan som de mäktar med att sköta.

Hoist använder sig av mjuka metoder för att försöka finna en individuell lösning för varje klient - och det lönar sig. Många svårt skuldsatta inser att det är bättre att försöka finna en väg ut ur skuldkrisen för att därefter kunna leva ett mer normalt liv och få bli betrodd med att hyra lägenhet, skaffa telefonabonnemang och annat som inte är möjligt när man har betalningsanmärkningar.

I Grekland har bolaget ett konsultuppdrag att hjälpa centralbanken med att hantera förfallna lån från 16 grekiska banker i likvidation, det går ganska bra trots att landet genomgått en ekonomisk kollaps.

Penningtvätt?

Ett aktuellt ämne är penningtvätt och givetvis ställde vi frågor kring det och vd Klaus-Anders Nysteen svarade att man har rutiner och regler för detta, men att man aldrig kan garantera något. Dock anser han att det är mycket liten risk att Hoist ska kunna användas för penningtvätt eftersom man endast lånar in sparpengar och skulle man misstänka någon kund för oetiskt beteende så anmäler man det genast till Finansinspektionen.

Styrelseordförande Ingrid Bonde ledde stämman på ett effektivt, älskvärt och elegant sätt, många inhyrda advokater skulle ha mycket att lära av hennes lyhördhet för de mindre aktieägarna och undvikande av att upprepa det redan sagda.

Ljus prognos

Vd Klaus-Anders Nysteen lämnade ingen prognos i siffror, men han avslutade sitt anförande med orden: "Jag har aldrig sett bättre marknadsutsikter än i dagsläget." Därmed kunde han lämna stämman och gå ut i solskenet för att se fram mot ett jublande norskt nationaldagsfirande i morgon.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.