Du är här

2018-01-24

”Bättre läge för säljare”

wysiwyg_image

Köparna har fortfarande övertaget på bostadsmarknaden i Sverige, men fördelen har minskat både på riksnivå och i samtliga segment jämfört med december.

Det visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel, enligt ett pressmeddelande. Där har 426 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden.

På frågan "För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu" blev snittet 4,71 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 4,25 när samma fråga ställdes i december. I augusti låg indexet på 6,38.

"Både siffrorna och vad mäklarna säger nu efter de första stora visningshelgerna visar en tydlig förändring jämför med innan årsskiftet. Det är överlag fler folk på visningarna och viljan att komma till avslut i bostadsaffären har ökat", säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Han tillägger att det samtidigt finns en viss oro kvar och en relativt stor grupp är fortfarande avvaktande och väntar på tydligare signaler vart marknaden är på väg.

Om drygt en månad införs det skärpta amorteringskravet i Sverige. Det kan vara en anledning till förändringen på marknaden och den ökade viljan att göra bostadsaffärer.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.