Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

BAYER: FÖRLIKAR MED CANCERANKLAGANDE, KOSTNAD 11 MDR USD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kemikoncernen Bayer har nått förlikning med 75 procent av de tiotusentals stämmande som hävdar att de orsakats lymfcancerformen non-Hodgkins, framgår av ett pressmeddelande.

Inte bara en stor del av det uppmärksammade Roundupmålet ser nu ut att ha nått sitt slut. Samtidigt presenteras förlikningar i fråga om gödningsmedlet dicamba och den långlivade organiska föroreningen PCB. Samtliga de tre kemikalierna salufördes av Monsanto, och föll in i Bayers portfölj i samband med jättefusionen värd 63 miljarder dollar i mars 2018.

Förlikningssumman avseende Roundup, ett omtvistat glyfosatbaserat ogräsbekämpningsmedel, nåddes vid 11 miljarder dollar och avser 125.000 skadeståndsanspråk riktade mot bolaget, medan de övriga två summerades till 1 miljard dollar totalt.

"En lång tid av osäkerhet går mot sitt slut. Det här avtalet är rätt väg att gå i rätt tid för Bayer", säger vd Werner Baumann.

Förlikningen avser även framtida eventuella stämningar, skriver Bayer.

"Det löser de nutida fallen och innehåller också en tydlig mekanism för att hantera risker för potentiella framtida stämningar. Det är en finansiellt rimlig lösning när vi ser det i ljuset av den signifikanta risk som föreligger om rättsprocessen fortsatt under flera år", säger vd:n.

Bayers förvärv av Monsanto har vållat en stormig tid i ägarleden och affären har av storägare kallats för "världshistoriens sämsta affär", givet att ledningen visste att köpeskillingen ofrånkomligen skulle följas av stora skadeståndskostnader. Sedan affären har Bayers aktie tappat 25 procent, dessutom i en tämligen gynnsam epok för världens samlade börser.

Vissa fall kommer dock inte omfattas av avtalet, bland annat flera fall där barn misstänks ha orsakats cancer av nyttjande av Roundup i trädgårdar.

Ett antal nya fall i kategorin rapporterades så sent som på måndagen, bland annat avseende en 13-årig pojke som avlidit av så kallat non-Hodgkins lymfcancer.

Bayer kommenterade stämningen och beklagade, men vidhöll dock fortsatt att glyfosat inte är cancerogent. Denna hållning upprepas även i onsdagens pressmeddelande.

Den eventuella skadligheten i glyfosat är också fortsatt oklar och myndigheter runt om i världen har ännu inte kunnat nå enighet om den potentiella skadeverkan.

Substansen listades som cancerogen av FN:s världshälsoorganisation WHO:s cancerforskningsenhet 2015. Amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA hävdade sig dock i en utredning som presenterades i maj ha gått igenom en avsevärt större informationsmängd än WHO och kommit fram till att det "inte är troligt att Roundup är cancerogent".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.