Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

”Beijer ref ska komma stärkta ur krisen”

På årsstämman den 25 juni 2020 på bolagets huvudkontor vid stortorget i Malmö deltog endast 3 aktieägare förutom bolagets företrädare. VD Per Bertland började med att ursäkta sig för den varma luften på årets varmaste dag då luftkonditioneringen i konferensrummet inte höll Beijer ref nivå. Bertland höll inget anförande men svarade på frågor från Aktiespararna och hänvisade även till en film man skulle lägga ut på bolagets webbplats efter stämman.

 

Under 2017 nådde bolaget nästan upp i 10 miljarder i omsättning och snart nås nästa milstolpe 15 miljarder. Börskursen är nästan tillbaka på rekordnivåer trots Covid-19. Under 2019 omnämndes bolaget i affärspressen som det svenska noterade bolag som har genererat bäst totalavkastning de senaste 20 åren.

 

Trots Covid-19 ökade bolaget sin omsättning med lite drygt en procent under det första kvartalet. Enligt Bertland låg faktureringen på en högre nivå än väntat under maj och under juni är i princip faktureringen tillbaka på normala nivåer. Ledningen har initierat ett åtgärdsprogram som kommer att få effekt under det andra kvartalet och totalt räknar man med nettobesparingar på ca 250 mkr för år 2020. Exempel på sådana åtgärder är att ledningen och flertalet anställda frivilligt sänkt sina löner. Därtill har man förhandlat om förbättrade villkor med leverantörer. Sammantaget minskas kostnadsbasen på såväl kort som lång sikt.

 

Historiskt har Beijer Ref kommit ut starkare efter en kris. Bolaget befinner sig i en bransch som är samhällsbärande och därmed stannar verksamheten inte av trots extrema situationer. Under sådana här omständigheter kan det uppstå förvärvsmöjligheter som annars inte hade varit möjliga. Under det första kvartalet 2020 slutfördes till exempel förvärvet av grossistföretaget ACD Trade i Australien. Bolaget har en årlig omsättning på 540 mkr med ett 60-tal anställda fördelat på 9 filialer.

 

Aktiespararnas representant Victor Johansson undrade om det inte är dags att förvärva något i USA nu när även dollarn har sjunkit. Bertland svarade att man gärna kommer in på den nordamerikanska marknaden och utvärderar intressanta objekt löpande.

 

Victor Johansson undrade även om det inte är läge att se över de finansiella målen då bolaget presterat över målen under lång tid. Bertland svarade att han och styrelsen hade för avsikt att uppdatera målen men att Covid-19 gjorde att man valde att senarelägga det arbetet.

 

Victor Johansson undrade också hur arbetet går med att gå över till e-handel. Bertland svarade att antalet orders som lagts på webben ökade kraftigt under Covid-19 och man adderar fler och fler marknader med e-handel. Bolaget har som mål att nå 12 % till 2023 men det räknar man med att nå tidigare.

 

Victor Johansson påtalade slutligen att Aktiespararna anser att man bör kunna delta digitalt vid stämman.

 

Många bolag har i år helt ställt in utdelningen men Beijer ref gick emot trenden och stämman röstade igenom en utdelning på 1,75 kr (3 kr).

 

Beijer ref är fokuserad på handels- och distributörsverksamhet inom kylprodukter, luftkonditionering och värmepumpar. Produktprogrammet utgörs huvudsakligen av produkter från ledande internationella tillverkare och därtill viss tillverkning av egna produkter kombinerat med service och support kring produkterna. Koncernen skapar mervärde genom att tillföra teknisk kompetens till produkterna, svara för kunskap och erfarenhet om marknaden samt tillhandahålla effektiv logistik och lagerhållning. Beijer ref är en ledande aktör i Europa inom kylområdet och har en betydande position inom luftkonditionering i Europa.

 

Bevakare och skribent: Victor Johansson

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.