Du är här

2017-08-28

beQuoted nyheter: Dignitanas vd nöjd med tillväxten

[beQuoted]
NYHETSBREV 28 augusti 2017

VD nöjd med tillväxten

- Videointervju med vd Johan Ericsson

Utrullningen av DigniCap-system fortsätter i USA. Vid halvårets utgång fanns Dignitanas skalpkylningssystem på 87 amerikanska klinker. beQuoted har talat med vd Johan Ericsson om varför kvalitet går före kvantitet och FDA:s utökade godkännande för solida tumörer.

[Bild]
http://www.bequoted.com/redaktionellt/dignitanas-vd-noejd-med-tillvaexten/

Positiv underliggande försäljningstrend

Under andra kvartalet 2017 omsatte Dignitana 5,7 miljoner kronor, en kraftig ökning jämfört med motsvarande kvartal i fjol men något under första kvartalets siffra på 6,1 miljoner kronor.

Vd Johan Ericsson är nöjd med utvecklingen trots omsättningstappet mellan kvartalen:

- Med hänsyn till att vi hade en stor order till Sysmex som utgjorde hälften av första kvartalets omsättning tycker jag att det här ser bra ut, säger han till beQuoted och poängterar att den för bolaget viktiga försäljningen i USA dubblerades och stod för två tredjedelar av andra kvartalets omsättning.

Lån finansierar tillväxten i USA

Samtidigt är bolagets kassaflöde fortsatt negativt. Kassan hade vi halvårets utgång krympt till 10 miljoner kronor.

Den fortsatta utrullningen av skalpkylningssystem i USA kommer att finansieras med lån, säger Johan Ericsson och är tydlig med att bolaget inte har några planer på nyemission i närtid.

Fortsatt hög takt i utrullningen

Och utrullningen av DigniCap-system i USA fortsätter i hög takt. Vid utgången av andra kvartalet fanns Dignitanas skalpkylningssystem på 87 kliniker eller sjukhus i 21 delstater, upp från 67 stycken vid utgången av första kvartalet.

I början av augusti, det vill säga efter rapportperiodens utgång, tecknade bolaget ett avtal med Dignity Health, USA:s femte största sjukhusnätverk och den dominerande aktören i Kalifornien med 46 kliniker i den folkrika delstaten. Leveranser påbörjas under fjärde kvartalet i år.

Fokus måste ligga på kvalitet före kvantitet

Årets mål om 200 installerade enheter ligger fast, säger Johan Ericsson men pekar samtidigt på att introduktionen av skalpkylningssystemen till amerikanska vårdinrättningar varit mer krävande än bolaget varit berett på.

- Det här är en helt ny behandling vilket innebär att vi har ett rätt så intensivt arbete med upplärning och att säkerställa att behandlingen blir så bra som möjligt.

Fokus, resonerar Johan Ericsson, måste ligga på att få lyckade behandlingar hellre än många genomföra behandlingar.

- Vi får endast en chans att bevisa produkten och den får vi inte slarva bort. Så det förväntade antalet behandlingar som vi gick in med i det här året kommer vi sannolikt inte kunna leva upp till.

FDA-godkännande för solida tumörer dubblar marknaden

Under andra kvartalet fick Dignitana ett utökat FDA-godkännande för användning av DigniCap vid behandling av solida tumörer, det vill säga cancertumörer som inte rör sig i kroppen som exempelvis bröst- och prostatacancertumörer.

Bakgrunden till det utökade FDA-godkännandet är att Dignitana ursprungligen valde att fokusera sin ansökan på enbart bröstcancerbehandlingar.

Det nya utökade godkännandet kan dubbla Dignitanas adresserbara marknad i USA ställt mot bröstcanceranvändningen. Men potentialen är inte utan reservationer menar Johan Ericsson:

- Den installerade bas vi har idag består till 80 - 85 procent av kliniker som bara behandlar bröstcancer. Vi får alltså ingen gratisförsäljning till den typen av kunder vi har idag. Det här innebär ett utökat ansvar för säljkåren att bredda sig och nå de kliniker som behandlar andra typer av cancer.

Målsättning japanskt godkännande för DigniCap 2018

Japanska Konica-Minolta har länge agerat distributör för Dignitanas DigniCap men Johan Ericsson beskriver relationen som ganska vilande.

- När vi gick in på den amerikanska marknaden började Konica-Minolta följa vår utveckling där och blev mycket intresserade av våra resultat. Nu har de kontaktat oss och vill sätta igång arbetet med att få ut vårt system på den japanska marknaden.

Under andra halvåret genomför Dignitana och Konica-Minolta en marknadsundersökning i Japan för att se hur marknaden ser ut.

- Målsättningen är att få DigniCap godkänt för den japanska marknaden under nästa år, säger Johan Ericsson avslutningsvis.

Om Dignitana

[Bild]

Bransch: Sjukvård

Marknadsplats: First North [Dignitanas skalpkylningssystem DigniCap hjälper patienter att behålla sitt hår vid cellgiftbehandlingar.]

Dignitanas skalpkylningssystem DigniCap hjälper patienter att behålla sitt hår vid cellgiftbehandlingar.

Senast betalt

13,75 kr

-26%

sedan 2016-08-29

Marknadsvärde

279 Mkr

Relaterade artiklar

Dignitanas vd nöjd med tillväxten http://www.bequoted.com/redaktionellt/dignitanas-vd-noejd-med-tillvaexten/

Vd stuvar om i Dignitana http://www.bequoted.com/redaktionellt/vd-stuvar-om-i-dignitana/

Johan Ericsson ny vd för Dignitana http://www.bequoted.com/redaktionellt/johan-ericsson-ny-vd-foer-dignitana/

Källa: VD nöjd med tillväxten http://www.bequoted.com/redaktionellt/dignitanas-vd-noejd-med-tillvaexten/ Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com http://www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-Webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här http://www.beQuoted.com/min-prenumeration/

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sturegatan 32
114 36 Stockholm
Tel 08-692 21 90
info@beQuoted.com mailto:info@beQuoted.com
www.beQuoted.com http://www.beQuoted.com

Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren

Författare beQuoted

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.