Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-07

beQuoted nyheter: Vd stuvar om i Dignitana

[beQuoted]
NYHETSBREV 7 juni 2017

Vd stuvar om i Dignitana

Dignitana visar fortsatt omsättningsökning för tredje kvartalet i följd tack vare nya avtal med amerikanska sjukhus och fler driftsatta DigniCap-system. Men expansionen är inte utan utmaningar och snart får bolaget konkurrens i USA. beQuoted har träffat vd Johan Ericsson.

[Bild]
http://www.bequoted.com/redaktionellt/vd-stuvar-om-i-dignitana/

Ökning tredje kvartalet i följd

Dignitanas omsättning uppgick till 6 miljoner kronor första kvartalet 2017, upp från 4 miljoner kronor sista kvartalet i fjol och 2 miljoner kronor kvartalet dessförinnan. Bolaget har därmed visat en god omsättningstillväxt tre kvartal i följd.

- Vi följer den plan vi har lagt och växer kontinuerligt, konstaterar vd Johan Ericsson när beQuoted träffar honom i Stockholm.

Banklån ett sätt att finansiera affärsmodellen

Samtidigt som omsättningen ökade visade bolaget ett negativt kassaflöde om -14,9 miljoner kronor för kvartalet. Kassan uppgick vid periodens utgång till 18 miljoner kronor.

Johan Ericsson hänför kassaflödet till den affärsmodell bolaget introducerat i USA, kallad pay-per-treatment. Den innebär att bolaget ställer ut DigniCap-system på sjukhusen, tar en månatlig leasingavgift på de driftsatta systemen och därefter avgifter för enskilda behandlingar.

- Då tar det ett tag innan varje system är betalt, påpekar han men understryker att finansieringen av fortsatt expansionen kan täckas med banklån.

DigniCap på allt fler amerikanska sjukhus

Enligt delårsrapporten för första kvartalet finns DigniCap-system på 69 amerikanska sjukhus. Johan Ericsson bedömer att 75 procent av de installerade systemen är i drift och används för behandling.

Han säger att responsen från de amerikanska patienterna är mycket god men har på frågan hur många behandlingar de utplacerade systemen hunnit genomföra svårt att vara specifik.

- Det varierar väldigt . Vi har system som kör tvåskift. Sedan finns det system som är precis installerade och därför inte har lika många behandlingar.

Försäljning och support flyttat till USA

Sedan Johan Ericsson tillträdde som vd för Dignitana vid årsskiftet har han genomfört ett flertal organisatoriska förändringar i bolaget.

Klinisk support och försäljningsorganisation har flyttats över till den amerikanska verksamheten, nu alltså med ansvar för bolagets försäljning globalt. Johan Ericsson understryker att den nya ordningen inte påverkat Dignitanas relation till den globala distributören Sysmex.

Mjukvaran till Lund

I Lund har bolaget fokuserat på att bygga upp en ny organisation med en ny struktur. Johan Ericsson har även beslutat att ta hem mjukvaruutvecklingen som tidigare legat på extern part.

- Jag ser det lite som att det är hjärnan i vår produkt, en absolut kärnkompetens som ska finnas på plats i Lund.

Ny konkurrent i USA

Nyligen erhöll brittiska Paxman FDA-godkännande för sitt skalpkylningssystem. Bolaget, som redan har avtal med US Oncology med som i sin tur har 400 vårdinrättningar, blir därmed en direkt konkurrent till Dignitana på den amerikanska marknaden.

Johan Ericsson räds inte den förestående konkurrensen.

- I grunden tror jag det är bra att det är mer än en spelare på den amerikanska marknaden. Och marknaden är stor nog för oss båda. Så jag är inte orolig för det. Tvärtom är det så att är vi flera aktörer som har samma behandling ökar det chanserna att få ersättning från sjukvårdsförsäkring.

Personlig kylmössa inget alternativ

Ett av Paxmans säljargument, och där deras system skiljer sig från DigniCap, är skalpkylningsmössan. I Paxmans lösning är mössan personlig. Patienten köper den i början av sin behandling och behåller den under hela behandlingsperioden.

Johan Ericsson säger att Dignitana inte tror att det är rätt väg för DigniCap.

- Vi ser inte att det tillför någonting. I USA är man väldigt noggrann med infektionsrisker och att ta hem en medicinteknisk produkt för att förvara i hemmamiljö tror jag inte kommer falla i god jord.

Nytt FDA-godkännande kan dubbla USA-marknaden

Vad Dignitana däremot satsat på är ett bredare användningsområde för DigniCap. Bolaget har ansökt hos FDA om att få använda systemet på solida tumörer, något som inte heller Paxman har tillstånd för i dagsläget.

- Om FDA godkänner vår ansökan breddas vår marknad i USA med det dubbla mot bröstcanceranvändningen, avslutar Johan Ericsson.

Om Dignitana

[Bild]

Bransch: Sjukvård

Marknadsplats: First North [Dignitanas skalpkylningssystem DigniCap hjälper patienter att behålla sitt hår vid cellgiftsbehandlingar.]

Dignitanas skalpkylningssystem DigniCap hjälper patienter att behålla sitt hår vid cellgiftsbehandlingar.

Senast betalt

12,05 kr

-30%

sedan 2016-06-08

Marknadsvärde

244 Mkr

Relaterade artiklar

Vd stuvar om i Dignitana http://www.bequoted.com/redaktionellt/vd-stuvar-om-i-dignitana/

Johan Ericsson ny vd för Dignitana http://www.bequoted.com/redaktionellt/johan-ericsson-ny-vd-foer-dignitana/

Dignitana bryter in på världens största medtech-marknad http://www.bequoted.com/redaktionellt/dignitana-bryter-in-paa-vaerldens-...

Källa: Vd stuvar om i Dignitana http://www.bequoted.com/redaktionellt/vd-stuvar-om-i-dignitana/ Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplatser åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com http://www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-Webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här http://www.beQuoted.com/min-prenumeration/

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sturegatan 32
114 36 Stockholm
Tel 08-692 21 90
info@beQuoted.com mailto:info@beQuoted.com
www.beQuoted.com http://www.beQuoted.com

Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren

Författare beQuoted

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.